Fly for alle pengene

Sjelden er en langtidsplan for Forsvaret blitt møtt med større forventning enn den som legges fram om drøyt fem uker. Stikkord er kampfly og valg av baseløsning.

DOMINERENDE: Valg av fremtidens jagerfly vil også dominere den kommende langtidsplanen for Forsvaret. Bildet viser F-35 Lightning II på Eglin Air Force Base. Foto: AP Photo/U.S. Air Force, Samuel King Jr./Scanpix
DOMINERENDE: Valg av fremtidens jagerfly vil også dominere den kommende langtidsplanen for Forsvaret. Bildet viser F-35 Lightning II på Eglin Air Force Base. Foto: AP Photo/U.S. Air Force, Samuel King Jr./Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I disse dager utformes politiske og militære grep som vil prege Forsvarets struktur i lang tid framover. Kjøpet av inntil 56 nye kampfly og den infrastruktur dette utløser i Norge, er Forsvarets største investering noensinne. Anskaffelsen av de fem fregattene blir overgått med god margin.

Til grunn for regjeringens forslag ligger forsvarssjef Harald Sundes såkalte fagmilitære råd fra 24. november i fjor, hans anbefaling om hvordan Forsvaret skal utvikle seg i perioden 2013-2016, innenfor de økonomiske rammer som er ventet.

Langtidsplanen omfatter alle sider av Forsvarets virksomhet, selv om det er lett å få det inntrykk at alt dreier seg om de nye kampflyene. Bare til forberedelser ber forsvarssjefen om 4,2 milliarder kroner ekstra hvert år de neste ni år. Og dette er utenfor selve anskaffelsessummen.

Sunde konstaterte ved presentasjonen av sitt råd, at den store og smertelige omstillingen fra invasjonsforsvar til innsatsforsvar er over i løpet av 2012, men at kostnadene framover ikke blir mindre av den grunn.

Dominerer Det altoverskyggende tema i den kommende fireårsperioden blir forberedelsene til innfasing av de nye kampflyene. Afghanistan-engasjementet går mot sin slutt, og de siste norske styrkene ligger an til å bli trukket ut i 2014. Noe nytt stort utenlandsoppdrag er ikke i sikte og blir neppe aktuelt på lang tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer