- GRÅPAPIR OG TUSJ: Aage Nordheim har sett seg lei forslaget om bompenger, og har kledd bilen sin i gråpapir. Han skal kjøre i 40 km/t, og håper folk blir med ham. Foto: Privat
- GRÅPAPIR OG TUSJ: Aage Nordheim har sett seg lei forslaget om bompenger, og har kledd bilen sin i gråpapir. Han skal kjøre i 40 km/t, og håper folk blir med ham. Foto: PrivatVis mer

Fly forbanna over bompenger, i ettermiddag stopper han trafikken på E18

- Aldri opplevd noe lignende, sier Statens Vegvesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har enda til gode å høre én person som er positiv til bompenger. Noen må stå fram og si nei, sier Aage Nordheim.

I lang tid har Sandefjord-mannen, som i dag bor i Porsgrunn, irritert seg over de stadig flere bomringene i landet vårt. I dag tar han affære:

- 40 km/t - Jeg og de som har lyst, kommer til å kjøre sakte langs en strekning på E18 for å skape oppmerksomhet rundt dette med bompenger, sier han til Dagbladet.

Forslaget la han først ut på Facebook. 16.45 møtes bilistene.

- Vi kommer til å møtes ved Fokserød på E18, og derfra vil vi kjøre en strekning på omlag to kilometer - i 40 kilometer i timen, sier han.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

- Helt uforståelig Nordheim er musiker, og forteller at han bruker nesten hele året på å reise rundt og spille.

- Derfor merker jeg ekstra godt til bomordnigene våre. Jeg stiller meg helt uforståelig til «spleiselag»-prinsippet. I min verden pleier spleising å bety 50/50, men når det er Staten som inviterer til grillfest, ber de oss andre ta med alt av grillmat og -utstyr, og så står de for papptallerkner.

- Det kan ikke kalles en spleise-grillfest, sier han metaforisk.

- Er du skuffa over Frp - partiet som jo er mot bompenger?

- Nei. Eller, både óg. Dette er er ikke et leggspark til dem, vi er så heldige at vi faktisk har et parti som har programfesta at ikke de vil ha bompenger. At ikke de får det til er i grunn forståelig, de la ut på kanotur da de gikk inn i regjering med Høyre.

- Jeg skjønner at de må sitte rolig i båten, kanoer har lett for å tippe, sier han til Dagbladet.

- Jeg har full forståelse for at de ikke har fått gjort så mye, men jeg forventer at de med tida leverer litt mer, sier Nordheim.

Han mener bompenger skaper sosiale forskjeller.

- Jeg synes bompenger er fryktelig usosialt og slår feil ut. Veldig mange av Norges husholdninger består av enslige, men all politikk regjeringa utformer blir rettet mot familier med to voksne. Det koster da like mye for en enslig person å kjøre fram og tilbake til barnehagen som det gjør for to, sier han til Dagbladet.

- Ikke ute etter krøll I drøye to timer kommer han til å lede bilistene som skal kjøre i begge felt fra Foksrød til Tassebekk og Tassebekk til Fokserød.

- Vi er ikke ute etter å lage trafikkproblemer og krøll for medbilister, men vi tror strekninga er god nok til å skape oppmerksomhet uten større problemer. Vi får se hvordan politiet reagerer, sier han.

Han reager på at det han kaller «bomstasjoner som til stadighet dukker opp i landet vårt».

- Det er for mange ubesvarte spørsmål, man er alt for rask på å kjøre i gang voldsomme prosjekter der man ikke ser lenger fram enn nesetippen, mener Nordheim.

Han mener det har blitt for stille i bomringdebatten.

- All honnør til de som har skrevet i avisa og stått foran Stortinget for denne saken, men dette har aldri skjedd på veiene - stedet det handler om. I dag leser folk stort sett bare overskrifter, og så danner de seg et bilde basert på avisas meninger. Det blir litt feil, sier Nordheim.

- Veldig kjedelig Statens vegvesen er ikke glad for at E18 brukes til demonstrasjon.

- Vi synes det er kjedelig og synes ikke E18 egner seg for demonstrasjoner, sier avdelingsdirektør i Staten vegvesen, Tore Kaurin.

- Det går på at det vil kunne skape kø, men det aller viktigste er selvfølgelig at det vil kunne medføre trafikklykker. Det kan rett og slett bli trafikkfarlig, sier Kaurin til Dagbladet.

- Det er ikke ofte vi hører om slikt, vi ikke opplevd noe lignende, så vidt det er meg bekjent, sier han.

FOKSERØD - TASSEBEKK: Bilistene kommer til å kjøre i begge retninger i omlag to timer, med opphold nå og da slik at de ikke skal skape for mye problemer for trafikanter. Foto: Jarle Foss/Statens vegvesen
FOKSERØD - TASSEBEKK: Bilistene kommer til å kjøre i begge retninger i omlag to timer, med opphold nå og da slik at de ikke skal skape for mye problemer for trafikanter. Foto: Jarle Foss/Statens vegvesen Vis mer