Fly-kaos i dag

SAS jobber på spreng for å finne alternativer for reisende etter at de kabinansatte gikk ut i streik i natt. 12 000 passasjerer rammes når 159 avganger stoppes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ut og reise med fly i dag kan du like godt være forberedt på mange rådville passasjerer og oppgitte SAS-ansatte. Ved midnatt gikk de kabinansatte i SAS ut i streik, og 12.000 passasjerer rammes umiddelbart.

- De reisende skal møte opp som vanlig. Så vil vi forsøke å booke de om til andre selskaper. Vi kan ikke gi garantier, men det vil stort sett gå bra, sier informasjonsdirektør Simen Revold til Dagbladet.no.

Mange passasjerer som nå lurer på hvordan de skal komme hjem til jul får ha is i magen. Etter planen som Norsk Kabinforening har lagt opp vil streiken bli raskt trappet opp. Fra mandag 4. desember går partene ut i full konflikt. Om partene ikke er kommet til enighet innen den tid, blir det full streik for de kabinansatte, en streik som også kan komme til å ramme juletrafikken. SAS har svart med lockout for de kabinansatte mandag 4. desember.

- Jula ligger langt fram. Vi håper på en løsning før det, sier Revold.

Overrasket

Ledelsen i SAS er overrasket over bruddet i forhandlingene i natt. All innenlandstrafikk blir lammet når 1266 kabinansatte går ut i streik fra i dag.

De ansatte mener SAS-ledelsen har opptrådt kynisk, mens SAS-ledelsen trodde de hadde løst de viktigste problemene da de ansatte slang nye lønnskrav på bordet.

- SAS har opptrådt kynisk. Det kommer til å bli stille lenge fra oss om SAS opprettholder sin kynisme, sier John Lyng i Norsk Kabinforening til NTB.

Lang strid

Stridens kjerne er blant annet bemanningen på SAS langdistanseflyvninger.

For de nye flyene ønsket SAS en mer fleksibel ordning med fordelingen av de ansatte mellom svenske, danske og norske kabinansatte, men godtok til slutt ikke å vente med å endre systemet. Norsk Kabinforening fryktet at norske besetningsmedlemmer skulle bli utelatt fra flyavgangene som stort sett går fra København.

- Det ble en tøff natt. Vi lyktes i å løse flere ting. Til slutt strandet det på omdisponeringsavtalen som sikrer oss retten til å vite når vi kommer hjem fra jobb, samt lønnskravene, sier John Lyng til NTB.

Da meklingsmann Dag Nafstad la fram sin skisse til løsning ved 21.40tida i går kveld var han optimistik med hensyn til en løsning. Det var de kabinansatte som forkastet skissen.

For sikkerhets skyld hadde Nafstad kjøpt billet til Tromsø med både SAS og Braathens.

KØER: I dag rammes innenriksflyene, i løpet av uka vil samtlige av SAS sine avganger bli rammet av streiken.