Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bombetrussel mot Norwegian-fly

Fly klarert etter bombetrussel

Politiet er ferdig på stedet og Alta lufthavn er åpnet igjen etter onsdagens aksjon.

MILITÆRFLY: Bombegruppa fra Oslo politidistrikt ankom i et av Luftforsvarets Hercules-fly. Foto: Privat
MILITÆRFLY: Bombegruppa fra Oslo politidistrikt ankom i et av Luftforsvarets Hercules-fly. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omtrent klokka 20.30 onsdag kveld var bombegruppa i gang med å gjennomsøke Norwegian-flyet som onsdag formiddag ble utsatt for en bombetrussel.

Ved midnatt opplyser politiet at flyet er klarert, og at det ikke ble gjort funn av verken bombe eller bombeliknende gjenstander.

- Anser dere det som en falsk bombetrussel?

- Ja, det gjør vi, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til Dagbladet.

Politiet er ferdig med sitt arbeid på flyplassen, og Alta lufthavns driftssjef, Jens-Martin Nerdal, bekrefter overfor NTB at flyplassen åpnes igjen.

- Det er fortsatt en del folk som sover i terminalen. Torsdag morgen vil imidlertid flytrafikken starte som normalt. I det store og hele er vi tilbake til normal drift. Det er flott at ting endte så bra til slutt, sier han.

Stengte mobilnett

I 23.30-tida forklarte Eirik Pedersen ved operasjonssentralen i Finnmark politidistrikt hvorfor mobilnettet over store deler av Alta tidligere i kveld ble stengt: Politiet fryktet at ei bombe skulle detoneres i Norwegian-flyet mens deres mannskaper var om bord.

- Mobilnettet ble tatt ned av hensyn til mannskapenes sikkerhet. Vi fryktet at en elektrisk innretning skulle detonere noe i flyet, sier Pedersen til Dagbladet.

Han fortalte at mobilnettet ble besluttet åpnet igjen da mannskapene om bord i flyet følte seg trygge.

- Det var også en helhetsvurdering, der befolkningens tilgang til mobilnett spilte inn, sier politimannen.

Klokka 23.26 ble flyet klarert. Da hadde politiets bombegruppe gjennomsøkt bagasje i både hattehyllene og i lasterommet - uten å gjøre funn av verken bombe eller bombeliknende gjenstander.

Bombegruppa

Bombegruppa ankom i et Hercules militærfly, og landet ifølge Altaposten klokka 18.45.

- De har med seg bombehund og alle tilgjengelige midler, fortalte Jacobsen.

Etter hva Dagbladet forstår, omfatter «alle tilgjengelige midler» også en såkalt bomberobot.

Jakter gjerningsperson

Mens Boeing 737-800-maskinen ble gjennomsøkt der den sto parkert i trygg avstand fra terminalbygningen og andre fly, pågikk jakten på personen som via Norwegians chat hevdet å være passasjer på avgangen og framsatte den alvorlige trusselen i 10.30-tida, mens flyet var på vei fra Gardermoen til Alta. Så langt uten resultat.

- Vi har dessverre verken nådd person eller objekt, sier operasjonslederen, og sikter med «objekt» til det påståtte sprengstoffet.

EVAKUERING: Ellen Anna Gaup forteller om stemningen om bord på Norwegian-flyet som har mottatt bombetrusler. Video: Ellen Anna Gaup Vis mer

Under evakueringen av flyet i 13.30-tida ble en mann påsatt håndjern og ført bort, fordi han ikke etterkom politiets pålegg, som blant annet gikk ut på at ingen fikk åpne hattehylla for å ta med seg håndbagasje.

- Han åpnet hattehylla og tiltrakk seg en del oppmerksomhet, forklarer Jacobsen.

Han opplyser at politiet ikke kobler ham til bombetrusselen, men han blir likevel sittende hos dem inntil gjennomsøkingen av flyet er ferdigstilt.

Deler av mobilnettet stengt

I kveld valgte politiet også å få deler av mobilnettet ved Alta lufthavn stengt mens de jobber i flyet.

- Vi har tatt ned deler av mobilnettet rundt Alta lufthavn, sier Eirik Pedersen ved operasjonssentralen til Dagbladet klokka 21.35.

- Hva er årsaken til at dere gjør dette?

- Det er på grunn av jobben vi gjør med Norwegian-flyet, er svaret fra Pedersen, som ikke ønsker i å gå i detalj om årsaken.

STORT POLITINÆRVÆR: En stor samlet politistyrke fra Finnmark politidistrikt, med bistand fra Oslo-politiets bombegruppe, arbeider i og rundt Norwegian-flyet. Foto: Per Martin Ovesen
STORT POLITINÆRVÆR: En stor samlet politistyrke fra Finnmark politidistrikt, med bistand fra Oslo-politiets bombegruppe, arbeider i og rundt Norwegian-flyet. Foto: Per Martin Ovesen Vis mer

Politiet ga i 22-tida teleselskapene tillatelse til å åpne nettene sine igjen. Da hadde mesteparten av Altas befolkning vært uten dekning i ca. 45 minutter.

- For å være sikre på at vi etterkom politiets krav, stengte vi av 38 basestasjoner i området. De dekker nesten hele Alta, opplyser Telenors kommunikasjonssjef Caroline Lunde til Dagbladet.

Dimitterer passasjerene

Politiet har parallelt med alt dette drevet taktisk etterforskning - kartlegging og samtaler med de ansatte og passasjerene på flyet.

- De er i ferd med å bli dimittert, sa operasjonslederen til Dagbladet onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!