Fly med 142 om bord kapret

Terrordramaet i tyrkiske Antalya er over. Kaprerne, som skal ha hevdet at de tilhører al-Qaida, har overgitt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) De to mannlige kaprerne har nå overgitt seg på flyplassen i Antalya, melder CNN Turk klokka 12.


Samtlige 136 passasjerer og besetningen på seks er i sikkerhet.

Dermed ser det tyrkiske flydramaet ut til å være over, etter noen svært hektiske formiddagstimer.

Et stort antall av de 136 passasjerene om bord klarte å rømme ut den bakre utgangen på flyet, mens kaprerne var i ferd med å slippe fri kvinner og barn fra flyets fremre utgang, meldte nyhetsbyrået Ap tidligere i formiddag. 

Noen av passasjerene skal ha klart å bryte opp en av de bakre dørene i flyet da det landet i Antalya, der antiterrorpoliti omringet flyet, melder NTV.

Samferdselsdepartementet i den tyrkisk-kypriotiske utbryterstaten sa tidligere i dag at de to kaprerne er fra Iran. Kapringen skal være en protest mot USA.

Nå sier det tyrkiske innenriksdepartementet at den ene kapreren er fra Tyrkia, mens den andre har pass fra Syria.

Motivet for kapringen er uklart.

- Prøvde å slå inn cockpitdøra

Tidlig i morges ble et fly på vei fra Nord-Kypros til Tyrkia med 142 personer om bord kapret. Det står nå på flyplassen i tyrkiske Antalia, angivelig for å fylle drivstoff slik at det kan fortsette til Iran eller Syria slik kaprerne krever.

TERRORDRAMA: Passasjerer har rømt i panikk fra det kaprede Atlas-Jet-flyet i tyrkiske Antalya. Antiterrortropper skal nå ha omringet flyet. Foto: OKAN OZER/AFP
TERRORDRAMA: Passasjerer har rømt i panikk fra det kaprede Atlas-Jet-flyet i tyrkiske Antalya. Antiterrortropper skal nå ha omringet flyet. Foto: OKAN OZER/AFP Vis mer

Flykapringen ble først meldt om  i 08-tida i morges.

- Kaprerne løp mot cockpit kort tid etter take off og prøvde å ta seg inn, uten å lykkes. De sa de hadde bomber, sier passasjer Erhan Erkul til NTV .

- Etter at vi landet, klarte vi å bryte opp en dør og hoppet ut. Kaprerne kunne ikke gripe inn fordi de var fremme i flyet, fremholder han.

En talsperson fra flyselskapet opplyser til den tykiske tv-kanalen NTV Television at flyet hadde 136 passasjerer om bord, i tillegg til et mannskap på seks, da det forlot flyplassen Ercan i den tyrkisk-kypriotiske staten på Nord-Kypros, melder nyhetsbyrået AP.

al-Qaida

En slektning som har snakket med en av passasjerene som var med i flyet, sier ifølge nyhetsbyrået AFP at kaprerne synes å være tyrkiske, skriver NTB. 

En talsperson for flyselskapet Atlas Jet, Tuncay Doganer, sier to kaprere krevde å bli flydd til Teheran. Piloten i flyet skal ha nødlandet i Antalya for å fylle drivstoff.

Passasjerer har fortalt NTV Television at kaprerne sier de tilhører al-Qaida.

Lenge ble et fåtall passasjerer og besetningsmedlemmer holdt som gisler i flyet.

- Det er et lite antall personer igjen i flyet. Situasjonen er under kontroll, og jeg antar at denne operasjonen i løpet av kort tid vil være avsluttet, sa Tuncay Doganer, administrerende direktør i flyselskapet Atlas Jet, tidligere i formiddag. 

Fly med 142 om bord kapret

Ifølge CNN Turk skal kaprerne ha reist krav om en ny pilot som skal fly dem «hvor som helst i Midtøsten».

- Snakket arabisk

- Kaprerne snakket arabisk, og noen ganger snakket de engelsk. En av dem snakket litt tyrkisk, sier en kvinne som var med i flyet.

Kvinnen forteller at kaprerne gikk med på å løslate kvinner og barn, og at dette ga de andre passasjerene en mulighet til å komme seg unna.

Ifølge Tuncay Doganer krevde de to kaprere å bli flydd til Iran eller Syria. Pilotene i flyet skal i stedet ha nødlandet i Antalya for å fylle drivstoff.

Dagbladet.no følger saken.

RØMMER: Tv-bilder fra nyhetsbyrået Cihan viser passasjerer som rømmer fra det kaprede flyet på flyplassen i Antalya.