Fly med 48 mennesker om bord styrtet i USA

På vei fra Newark ved New York City til Buffalo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et passasjerfly med 48 mennesker om bord har styrtet inn i et hus i Buffalo i den amerikanske delstaten New York.

Det var 44 passasjerer og 4 besetningsmedlemmer om bord i flyet, melder CNN.

Flytypen som styrtet i USA er av samme modell som Widerøe og SAS satt på bakken høsten 2007 etter en rekke uhell med understellet til maskinene.

Kriseteam på plass
Det er kraftig brann med høye flammer på stedet der flyet har styret. Ifølge brannvesenet er det tilsynelatende ingen som har overlevd ulykken.

Én person som befant seg i huset som ble truffet av flyet har også omkommet.

Flere personer som befant seg i området har blitt fraktet til Erie County Medical Center for medisinsk behandling.

Chris Kausners søster var om bord Flight 3407.

Han er av de mange pårørende som i løpet av de siste timene har samlet seg på flyplassen i Buffalo, i påvente av mer informasjon.

Flyselskapet og fylkesmyndigheter har satt sammen et kriseteam med leger, sykepleiere og psykologer, som skal bistå dem.

På vei fra Newark
Dash 8-fly fra Continental Airlines som var på vei fra Newark Liberty International Airport ved New York City til Buffalo, da ulykken skjedde klokka 22.30 torsdag kveld lokal tid.

Kontrolltårnet ved Buffalo Niagara International Airport mistet kontakten med besetningen på Flight 3407 like før flyet gikk ned.

Flyet styrtet omtrent fem minutter før det skulle lande på rullebane 23 på Buffalo-flyplassen.

Krasjstedet befinner seg 16 kilometer fra flyplassen.

TV-bilder viser et flammehav og tjukk røyk der huset som ble rammet av flyet, befant seg i Clarence Center, cirka åtte kilometer fra flyplassen.

Det er kaldt og snøvær i området.

FLYBENSIN OG FLAMMER: En rekke personer som befant seg på bakken i nærheten av der flyet styrter får nå medisinsk behandling. Stanken av flybensin fyller gatene i nabolaget i byen Clarence. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FLYBENSIN OG FLAMMER: En rekke personer som befant seg på bakken i nærheten av der flyet styrter får nå medisinsk behandling. Stanken av flybensin fyller gatene i nabolaget i byen Clarence. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

12 boliger i nærheten av ulykkesstedet har blitt evakuert.

Vekket av bråket
Clarence-nabolaget, som ligger like ved flyplassen, er vant til flybråk. Flere naboer reagerte likevel på det spesielt høye bråket, forårsaket av det styrtende flyet.

Flere observerte blant annet at flyet fløy veldig lavt.

Keith Burtis var på vei til butikken litt over en kilometer fra der flyet gikk ned, men kunne likevel høre at det styrtet.

- Jeg hørte en høyfrekvent lyd. Det føltes som et lite jordskjelv, sier han til CNN.

Et annet vitne som bor i nabolaget, Jennifer Clark, hørte det hun beskriver som et høyt brøl som passerte huset hennes.

- Hele huset ristet, så ble det stille, sier Clark til nytimes.com.

Andre forteller at de ble vekket av et høyt brak og kunne like etter se en mørk sky og flammer. Vinden har spredd lukten av flammene og flybensin i nabolaget.

Brukes av Widerøe
Flyet tilhører Colgan Air, som driver innenriksflygninger i USA for selskapene Continental, US Airways og United Airlines. Ulykkesflyet fløy på oppdrag for Continental.

Maskinen som styrtet er en Dash 8-400, produsert av Bombardier.

Flymodellen brukes av Widerøe på en rekke ruter i Norge og de har fem maskiner i flåten.

Understellsproblemene ble senere bekreftet å være en produksjonsfeil.

Det oppsto rust i deler av understellet som ikke var mulig å oppdage for flyteknikere.

Feilen er rettet for framtidige modeller i Dash 8-400-serien.

Colgan Air opplyser på sine nettsider at maskinen som styrtet har en kabinkapasitet på 68 seter.

Det betyr at flyet ikke var fullt da det styrtet, i og med at meldinger går ut på at det var 48 passasjerer om bord.

KJEMPER MOT FLAMMENE: Det lokale brannvesenet kjemper fremdeles med å få kontroll på flammene. Foto: EPA/SCANPIX
KJEMPER MOT FLAMMENE: Det lokale brannvesenet kjemper fremdeles med å få kontroll på flammene. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
INGEN OVERLEVENDE: Flymaskinen hadde 44 passasjerer og 4 besetningsmedlemmer om bord. Ingen av dem overlevde flystyrten. Foto: REUTERS/SCANPIX
INGEN OVERLEVENDE: Flymaskinen hadde 44 passasjerer og 4 besetningsmedlemmer om bord. Ingen av dem overlevde flystyrten. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
BRUKES AV WIDERØE:  Bombardier Dash-8-400 ble i 2007 satt på bakken av SAS og Widerøe etter gjentatte problemer med understellet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
BRUKES AV WIDERØE: Bombardier Dash-8-400 ble i 2007 satt på bakken av SAS og Widerøe etter gjentatte problemer med understellet. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer