Fly med god samvittighet

Vær-Siri fronter ny frivillig miljøskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er miljøbevisst, og går rundt med dårlig samvittighet hele tida. Dette er et godt konkret tiltak, som jeg kommer til å bruke privat, sier Siri Kalvig.

I dag dro hun fram kredittkortet og betalte 200 kroner i klimabillett på www.mittklima.no fordi hun tar fly tur-retur Oslo denne uka. Innbetalingene til Framtiden i våre hender (FiVH) kommer hun altså til å fortsette med.

- Dette er for de som ønsker å gå foran. Først og fremst vil vi at dette skal spre informasjon om klimagassutslipp flyreisene forårsaker, fortalte daglig leder Arild Hermansen i FiVH på lanseringen ved perrongen til flytoget på Oslo S i ettermiddag.

Hjelper fattige med energi

Norge er nå først i Skandinavia med å tilby flyreisende å gjøre opp for klimautslippet sitt direkte. Miljøorganisasjonene mener at du ved å betale 55 kroner per 1000 kilometer kan veie opp for de 190 kiloene med CO2 du da må ta skylda for. Billetten er ment å dekke kostnadene med å redusere tilsvarende mengde klimagasser i et utviklingsland.

På utenlandsreiser blir det noen få hundrelapper, som går til konkrete prosjekter knyttet til fornybar energi på den sørlige halvkule.

Professor Ivar Isaksen ved institutt for geofag ved UiO, en av Norges fremste klimaforskere, støtter opp om kampanjen, som allerede finnes i USA, Storbritannia, Tyskland og Sveits.

- Det er mange tiltak som bør på plass i forhold til utslipp fra fly, men mange av dem krever store investeringer. Økte avgifter eller andre virkemidler som kan gi færre flyreiser er gode tiltak, kanskje spesielt når bilettprisene nå er så lave, sier han.

KLIMA-BEKYMRET: Siri Kalvig markerte startskuddet for www.mittklima.no på Flytogterminalen i Oslo i dag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
KLIMA-BEKYMRET: Siri Kalvig markerte startskuddet for www.mittklima.no på Flytogterminalen i Oslo i dag. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Du lager kunstige skyer

Isaksen viser til en enorm økning i fritidsreiser de siste årene. Under påskeutfarten i 2005 medførte de 14500 ekstra feriereisene over 19000 tonn ekstra CO2-utslipp. I tillegg kommer skadelige mengder ozon.

Vær-Siri, som også er ambassadør for FNs miljøprogram i Norge, påpeker at flyutslippene også forårsaker svært så konkrete klimaendringer.

- Kondensstripene du ser på himmelen bygger seg gjerne opp til kunstige cirrus-skyer, det tror jeg ikke det er så mange som tenker over, sier hun.

<B>- FOR FOREGANSFOLK:</B> Arild Hermstad i Framtiden i våre hender tror prosjektet kan gi penger til miljøvennlig veldedighet, og håper folk får opp øynene for flyforurensning.