Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vulkanutbrudd, visumtrøbbel og last med hester tvang KLM til U-sving i lufta

Fly med hester gjorde kuvending

Et vulkanutbrudd i Mexico tvang KLMs flight KL685 tilbake til Amsterdam.

TOK U-SVING: Et fly av denne typen, Boeing 747, måtte torsdag gjøre vendereis underveis til Mexico, på grunn av utbrudd i vulkanen Popocatepetl. Foto: NTB Scanpix
TOK U-SVING: Et fly av denne typen, Boeing 747, måtte torsdag gjøre vendereis underveis til Mexico, på grunn av utbrudd i vulkanen Popocatepetl. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et par timer etter midnatt natt til fredag, etter 11 timers flytur, var et Boeing 747-fly fra KLM tilbake ved utgangspunktet, Schiphol-flyplassen i Amsterdam.

RUTA: Slik gikk ferden fra Amsterdam til Amsterdam. Foto: Flightradar24
RUTA: Slik gikk ferden fra Amsterdam til Amsterdam. Foto: Flightradar24 Vis mer

I mellomtida hadde flyet og passasjerene blitt rammet av en rekke uheldige omstendigheter.

«På grunn av et vulkanutbrudd i Mexico, returnerte flight KL685 Amsterdam-Mexico til Schiphol», sa en talsperson fredag til flynyhetsnettstedet Simple Flying.

Flere forviklinger

Utbruddet skjedde i den kjente vulkanen Popocatepetl, like utenfor flyets bestemmelsessted Mexico By. Den aktive vulkanen er også kjent som Mexicos nest høyeste fjell.

At piloten ikke mellomlandet nærmere bestemmelsesstedet, kunne talspersonen også forklare:

UTBRUDD: Et utbrudd i denne vulkanen, Popocatepetl, tvang KLMs flight KL685 til å gjøre vendereis. Foto: NTB Scanpix
UTBRUDD: Et utbrudd i denne vulkanen, Popocatepetl, tvang KLMs flight KL685 til å gjøre vendereis. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Å lande på en annen flyplass var ikke mulig, på grunn av visumkrav til passasjerene og fordi det var en stor last med hester ombord.»

Dermed var det ikke andre muligheter enn å returnere til Amsterdam.

Over Canada

Ifølge Independent var flyet over Brunswick i Canada da piloten gjorde vendereis.

«Flyet landet trygt på Schiphol klokka 02.30 a.m., hvor passasjerene gikk fra borde på normal måte og har blitt tatt vare på i Amsterdam. De vil bli ombooket på en alternativt flight», sa en talsperson for flyselskapet til Independent.

Den britiske avisa skriver at det ikke er første gang et fly har måttet ta omveier på grunn av vulkanutbrudd, og nevner at tusenvis av passasjerer til og fra Bali, Djakarta, Singapore og Kuala Lumpur i mai 2018 fikk sine flighter kansellert etter utbrudd i Mount Merapi-vulkanen i det sentrale Java.

«Askefast» på Island

For nordmenn er et geografisk nærmere eksempel vulkanutbruddet i Eyjafjallajökull på Island i 2010.

Ifølge Business Insider førte det til at mer enn 95000 flighter ble kansellert i den største stansen i lufttrafikk siden andre verdenskrig.

Utbruddet ga også opphavet til det nye ordet «askefast» - om flypassasjerer som blir sittende fast på grunn av vulkanutbrudd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media