PÅ BÆRTUR: Denne lille franklinmåken skulle nyte sola i Chile, Peru, Argentina eller et annet sted i Karibien på denne tiden av året. Hvordan den havnet på Sola må fåglarna vite. Foto: Eirik Grønningsæter
PÅ BÆRTUR: Denne lille franklinmåken skulle nyte sola i Chile, Peru, Argentina eller et annet sted i Karibien på denne tiden av året. Hvordan den havnet på Sola må fåglarna vite. Foto: Eirik GrønningsæterVis mer

Fly mot sola, ikke Sola...

Denne måka er på helt feil plass - til norske fugletitteres store begeistring!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært noen begivenhetsfulle dager for norske fugletittere. Nå valfarter de til Rogaland for å se denne sjeldenheten.

Franklinmåken, eller Leucophaeus pipixcan som dens fulle navn er, trekker i disse dager fra Nord-Amerika til Sør-Amerika for å nyte vinteren i sola.

Men denne krabaten har åpenbart sett feil på kartet, og havnet på Sola utenfor Stavanger, langt unna den varme sola som skinner over Det karibiske hav.

Slo alarm til alle
Dette er julaften for oss fuglefolk - absolutt et høydepunkt, sier fugletitter, feltbiolog og naturfotograf Eirik Grønningsæter til Dagbladet.no.

Han var blant de aller første som fikk se måken, drøye ti minutter etter at sms-varselet gikk ut på den såkalte «bombevarsleren» - fugletitternes egen alarmsentral for sjeldne observasjoner.

- Jeg hadde vært i Stavanger-området og fotografert da varselet kom. Det var bare å bråsnu i rundkjøringen og komme meg til stedet, sier Grønningsæter som bor i Molde.

Svært sjelden
En halvtime senere var det over 40 som skuet den sjeldne fuglen. Og de siste dagene har over hundre tatt plass for å observere og fotografere den villfarne amerikaneren.

- Dette er en ekstremt sjeldrn art i Norge og Europa. Det er vel fjerde gangen den er observert her noen sinne - og sist var det to svensker i Posanger - altså tredje gangen nordmenn ser den her, sier Vegard Bunes i Norsk sjeldenhetskomite for fugl i Norsk ornitologisk forening (NOF).

Blåst over Atlanterhavet
Bunes sier fuglen må ha feilnavigert og trukket over Atlanterhavet istedenfor å fly sørover da den satte kursen mot vinterferien fra Nord Amerika.

- Men det kan også være at den rett og slett har blitt blåst hit av en atlanterhavsstorm. Det vet vi har skjedd med fugler før, sier han til Dagbladet.no.

Kommer seg ikke hjem
Uansett må den lille måken trolig belage seg på en kald vinter i Norge - og permanent eksil fra det amerikanske kontinent.

RASKT PÅ PLETTEN: Eirik Grønningsæter har vært på fotojakt etter natur og sjeldne fugler de siste 15-20 årene.
RASKT PÅ PLETTEN: Eirik Grønningsæter har vært på fotojakt etter natur og sjeldne fugler de siste 15-20 årene. Vis mer

- I teorien kan den finne tilbake til Nord-Amerika, men sjansen for det er veldig, veldig liten. Den vil ikke hekke her, men kan fint leve her og bli en gammel fugl, sier eksperten til Dagbladet.no.

Også han rykket umiddelbart til Sola da sms-varselet kom, og kunne i går skue franklinmåken med egne øyne.

- Det er en av flere amerikanske måketyper - ganske liten med mørk hette. Den har visse likhetstrekk med den norske hettemåken, selv om forskjellene er store, forteller han.

Godt fugletitterår
Nå håper fuglefolket at gjesten blir lenge, slik at flest mulig får se den.

- Jeg vet at mange kommer med fly og bil fra Trøndelag og Østlandet de nærmeste dagene. Blir fuglen frem mot - og over helgen, så vil det komme flere, forteller Grønningsæter.

SJELDEN: Fuglen er så sjelden i Norge og Europa at fugletittere fra hele landet nå valfarter til Sola for å få øye på den. Foto: Vegard Bunes
SJELDEN: Fuglen er så sjelden i Norge og Europa at fugletittere fra hele landet nå valfarter til Sola for å få øye på den. Foto: Vegard Bunes Vis mer

Året så langt har vært godt for observasjon av sjeldenheter i Norge. Buer fremhever sommerens høydepunkter da en beringsnipe gjestet Jæren 12 juli og da en svartvingespove dukket opp i Røst 24. juni.

Begge arter er nord-amerikanske vadefugler som har navigert fryktelig feil for å havne på denne kanten av planeten.