Fly og fjell farlig for spedbarn

En britisk forskningsrapport viser at spedbarn kan ta alvorlig skade av å oppholde seg i høyden. To britiske familier mistet sine spedbarn i krybbedød etter interkontinentale flyturer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne mener det er for tidlig å advare spedbarns-foreldre mot å ta med barn i fly, men hevder å ha klare bevis for at oksygennivået i barnas blod faller dramatisk under selv korte opphold i høyden.

Tidligere er det kjent at voksne personer har dødd mens de sov ombord i fly. Forskergruppen startet sine undersøkelser etter at to familier hevdet at deres spebarn døde henholdsvis 15 og 40 timer etter lange flyturer.

Lavt oksygennivå

34 barn ble testet i luft med 6% mindre oksygen enn de var vant til, dette tilsvarer oksygennivået i et fly. Resultatet var entydig. Flere av barna fikk dramatiske fall i oksygennivået i blodet.

- Enkelte barn risikerer akutt surstoffmangel under flyreiser og ferieopphold i høyden. Dette kan være skadelig for enkelte barn, sier professor David Southall som har ledet forskergruppen.

Foreldrene til barna gikk med på forsøkene etter at de ble informert om farene.

Kinesisk krybbedød

Et uvanlig stort antall kinesiske spedbarn er døde i krybbedød etter at kinesiske myndigheter oppfordret familier til å flytte til Tibets høye fjell. Dette skal skyldes at tibetanerne er genetisk disponert for å oppholde seg i luft med laft oksygennivå mens kinesiske ikke er fysisk tilpasset høydeopphold.

- Dette viser at det er stort behov for ytterligere forskning om hvordan barn påvirkes av høyder. Det er umulig å vite hvilke barn som er spesielt utsatte ut fra familiens medisinske historie eller hvordan barna opptrer under vanlige forhold, sier professor Southall.

LUFTMANGEL: Noen spedbarn tåler ikke tynn luft - enkelte har dødd etter flyturer.