Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fly styrtet i New York

Endte i Hudson-elva. 155 personer ombord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flight 1549 fra US Airways med 150 passasjerer og 5 besetningsmedlemmer ombord har styrtet i Hudson-elva midt i New York, melder CNN.

Flyet var i kveld i ferd med å synke, men alle passasjerene skal ha kommet seg ut i live, ifølge myndighetene og flyselskapet.

Minst 50 personer skal være fraktet til sykehus, men ingen skal ha livstruende skader. Flere av dem er kratig nedkjølt etter å ha havnet i vannet, som ifølge CNN holdt rundt 0,5 grader.

Flere ferjer og etterhvert store redningsmannskaper blant annet fra Kystvakten kom raskt til stedet. Mesteparten av flyet  var da synlig over vann og skroget ser ut til å være intakt. Passasjerene kom seg ut gjennom nødutganger framme i flyet

- Utrolig skremmende
En passasjer som kom seg ombord i en redningsflåte, forteller på telefon til CNN at folk ombord så røyk fra flymotorene, og at det virket som pilotene forsøkte å snu og fly tilbake til LaGuardia-flyplassen.

- Jeg er temmelig sikker på at alle klarte å komme seg ut. Jeg tenkte bare, takk Gud for at alle er mer eller mindre ok, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive det akkurat nå, forteller Alberto Panero til tv-kanalen.

Krasjet skjedde omlag tre minutter etter avgang. Det er svært kaldt i New York, og tv-bilder viste redningsmannskaper som henter opp folk i redningsvester fra det da flytende flyet opp i flere båter.

- Kapteinen sa «brace for impact» («forbered på sammenstøt»). Alle så på hverandre og ba noen bønner, så traff vi vannet. Det var utrolig skremmende, sier en annen uskadd passasjer til CNN.

Rystede men svært glade og lettede passasjerer klemte hverandre og kunne ikke tro hvor heldige de tross alt hadde vært i kveld.

- Jeg er glad over å være i live. Jeg gikk langs midtgangen med vann opp til kneet og vannet var iskaldt, forteller en  mann til NBC.

Krasjet med fugler
Årsaken til krasjlandingen ser ut til å være en kollisjon med en fugleflokk, men det er uklart hvordan det kan ha satt begge motorene ut av spill. Piloten skal ha sagt til bakkekontrollen at han traff gjess og fikk motortrøbbel, melder MSNBC.

- Jeg så at flyet traff vannet i en slak vinkel. Det så ikke ut som om landingsstellet var ute, sier øyenvitne Ben Vonklemperer til CNN.
Han oppfattet det som en form for kontrollert nødlandingen i elva.

Se video direkte fra ulykkesstedet.

- Jeg tenkte bare, hvorfor flyr det så lavt? Og så traff det vannet, sier et annet vitne, Barbra Sambriski, som jobber som researcher hos nyhetsbyrået AP.

Piloten blir i kveld betegnet som en helt, etter at han trolig klarte å manøvrere det skadde flyet til en relativt myk krasjlanding i elva, og holde det unna den tette bebyggelsen i sentrum av metropolen.

Flyet, som er av typen Airbus 320, skulle fra New York til Charlotte i North Carolina og tok av rullebane 4 klokka 15.24 lokal tid. Tre til fire minutter seinere meldte piloten til flygelederne at han hadde fått fugler i begge motorene.

FBI har uttalt at det ikke er noen indikasjoner på at det kan dreie seg om et terrorangrep.

Ifølge US Bird Avoidance Model er det rapportert 38 000 kollisjoner mellom fugler og fly i USA siden 1985.
33 personer er omkommet og 30 fly er ødelagt i ulykkene. Skadene etter fuglekollisjoner i USA har kostet rundt 3,5 milliarder kroner.

Dagbladet.no kommer med mer.

VÅTE MEN I LIVE: Flystyrten skjedde midt i New York, og store redningsmannskaper var raskt på plass. Foto: AP / SCANPIX
VÅTE MEN I LIVE: Flystyrten skjedde midt i New York, og store redningsmannskaper var raskt på plass. Foto: AP / SCANPIX Vis mer
KONTROLLERT: Passasjerflyet landet i Hudson-elva midt i metropolen, men uten å treffe bebyggelsen.
KONTROLLERT: Passasjerflyet landet i Hudson-elva midt i metropolen, men uten å treffe bebyggelsen. Vis mer
DRAMATISKE SCENER: Ingen er i tvil om at det kunne gått langt, langt verre, og den snarrådige piloten betegnes i kveld som en helt.
DRAMATISKE SCENER: Ingen er i tvil om at det kunne gått langt, langt verre, og den snarrådige piloten betegnes i kveld som en helt. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!