- Flyangrep kan ikke stoppe Iran

Obama vil ha mer bruk av pisk og gulrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyangrep alene vil ikke være nok til å stanse Iran fra å anskaffe atomvåpen, dersom det er dette landet ønsker, mener demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

- Iran er et stort land. De har spredt atomkapasiteten sin utover på en måte som gjør at kirurgiske angrep ikke vil løse problemet, slik Israel var i stand til å håndtere atomtrusselen fra Irak, sier Obama til ABC News.

Obama besøkte onsdag Israel, som i 1981 sendte jagerfly til Irak der de la Osirak-reaktoren i grus.

Israel har gjentatte ganger truet med å gjennomføre lignende angrep mot Iran, dersom landet ikke stanser sitt atomprogram.
Pisk og gulrot
Obama misliker også det iranske atomprogrammet og mener at det trengs «tøffe sanksjoner» kombinert med «et tøft diplomati som vil gjøre regnestykket annerledes for iranerne».

Senatoren fra Illinois mener at det både har vært brukt for lite pisk og gulrot overfor land som Iran og Nord-Korea, og han lover å gjøre noe med dette om han vinner høstens presidentvalg.

- Dersom Iran får atomvåpen, vil det utløse et mulig våpenkappløp, et atomvåpenkappløp i Midtøsten. Ikke bare vil dette være livsfarlig for Israel, det vil også endre spillet helt grunnleggende når det gjelder USAs nasjonale sikkerhet, sier Obama.


Forsvarer Syria-angrep 

Tidligere i uka forsvarte Obama Israels bombing av et påstått atomanlegg i Syria i september i fjor.

- Jeg mener at det forelå tilstrekkelige beviser for at de (Syria) var i ferd med å bygge et atomanlegg av nordkoreansk modell, sa han til CBS.

- Israelerne lever i et tøft nabolag der mange ser på dem som en fiende og opptrer deretter, sa Obama.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og andre uavhengige eksperter har ikke funnet beviser for at Syria i all hemmelighet forsøker å utvikle atomvåpen, slik Israel og USA hevder.

(NTB)

MØTTE OLMERT: Barack Obama er på rundreise i Midtøsten, før han reiser videre til Europa. I går møtte han Israels statsminister, Ehud Olmert. Foto: Tara Todras, AFP
MØTTE OLMERT: Barack Obama er på rundreise i Midtøsten, før han reiser videre til Europa. I går møtte han Israels statsminister, Ehud Olmert. Foto: Tara Todras, AFP Vis mer