Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Missiler avfyrt mot militærbaser:

Flybase med norske soldater angrepet

Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at ingen norske kom til skade da raketter slo ned i en flybase med norske styrker befinner seg i Irak.

MISSILER: Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at norske soldater i Irak var under angrep, ingen skal ha blitt skadd i angrepene. Vis mer Vis mer Vis mer

Natt til onsdag bekrefter Pentagon at minst to militærbaser i Irak er blitt rammet av «over et dusin raketter». Ved en av basene bor omkring 70 norske soldater.

- Det er ingen norske som har kommet til skade i angrepet. Det går etter forholdene bra med dem. De er ved godt mot, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Brynjar Stordal, til Dagbladet.

Ifølge Pentagon ble militærbasene truffet av ballistiske missiler, som er blitt avfyrt fra Iran.

Statlig iransk TV beskriver angrepet som et «hevnangrep» for drapet på general Qasem Soleimani i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en flybase i USA. Vis mer

Ifølge Reuters melder offisielle amerikanske kilder at flere raketter skal ha blitt avfyrt mot basen Ain al-Asad, hvor det bor norske soldater som tjenestegjør i den internasjonale koalisjonen mot ISIL.

Det bor også amerikanske soldater på flybasen. Koalisjonslandene som har styrker i basene som ble angrepet i Irak, sier alle at ingen av deres soldater ble skadd. Det gjelder Irak, Norge, Canada og USA.

Den iranske statlige TV-kanalen Press TV, derimot, hevder at 80 amerikanere ble drept i nattas angrep.

- Press TV kan ikke uavhengig bekrefte rapportene om tap, understreker kanalen på Twitter.

Ifølge The Guardian ble i alt 22 raketter skutt opp fra Iran. 17 av dem traff Ain al-Asad-basen, hvor de norske soldater er stasjonert, mens resten traff en base i Erbil nord i Irak.

Det var i mai 2017 at det norske styrkebidraget ble flyttet til den aktuelle flybasen i Anbar-provinsen i Ves-Irak, og det dreier seg om omkring 70 norske soldater.

Pentagon bekrefter også at en militærbase i Erbil, hvor det befinner seg amerikanske styrker, er under angrep.

Iransk bekreftelse

Det iranske nyhetsbyrået Fars melder har publisert en video som angivelig skal vise angrepet, melder Conflict News.

Den iranske Revolusjonsgarden bekrefter også at flybasen Ain al-Asad er blitt truffet med flere raketter.

Det har foreløpig ikke blitt rapportert om antall omkomne eller skadde som følge av angrepet.

Trump overvåker

President Trump overvåker situasjonen i Irak, bekrefter Det hvite hus i en uttalelse.

- Alt er bra. Fra Iran ble det avfyrt missiler mot to militærbaser i Irak. På nåværende tidspunkt undersøker vi hvorvidt noen er blitt skadd eller drept, uttaler presidenten på Twitter, og tilføyer:

- Så langt, så bra! Vi har det kraftigste og best utstyrte forsvaret i verden - med god margin! Jeg vil gi en uttalelse i morgen tidlig.

Pentagon uttaler at de vurderer situasjonen.

- Mens vi vurderer situasjonen og vårt svart på angrepet, vil vi sette i gang nødvendige tiltak for å forsvare amerikanske styrker, partnere og allierte i regionen, uttaler Pentagon.

Truer med nye angrep

Irans revolusjonsgarde gjengir Pentagons uttalelse om at de vurdere sitt svar på angrepet, ifølge CNN. Videre truer de med å utføre angrep i USA, dersom USA svarer på nattas angrep.

«Denne gangen vil vårt svar skje i USA», siteres de på av CNN.

Videre uttaler revolusjonsgarden at dersom USA svarer med å angripe USA, så vil de også angripe USAs allierte i Midtøsten: Dubai, De forente arabiske emirater, Haifa og Israel.

Irans utenriksminister, Javad Zarif er derimot mer avmålt i sin uttalelse. På Twitter uttaler han at angrepet var proporsjonalt, og gjort i selvforsvar. Videre bekrefter han at angrepet var et svar på USAs «feige angrep mot iranske borgere og høytstående tjenestemenn».

- Vi ønsker ikke eskalering eller krig. Men vi vil forsvare oss mot ethvert angrep.

Forbyr flyginger

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) forbyr amerikanske luftfartøy å operere i luftrommet over Irak, Iran, Persiabukta og Omanbukta.

- FAA vil overvåke situasjonen i Midtøsten nøye. Vi vil fortsette å samarbeide med våre nasjonale sikkerhetspartnere, samt dele informasjon med amerikanske luftfartsselskaper og utenlandske luftfartsmyndigheter.

Saken oppdateres!