Forsvarets langtidsplan

- Flybasen på Andøya legges ned

Flybasen på Andøya legges ned, men kystjegerkommandoen opprettholdes i Harstad.

- LEGGES NED: Forsvarsenigheten mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene innebærer at flybasen på Andøya legges ned. Foto: NTB Scanpix
- LEGGES NED: Forsvarsenigheten mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene innebærer at flybasen på Andøya legges ned. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter dramatikk i kulissene er regjeringspartiene og Arbeiderpartiet enige om Forsvarets langtidsplan og møter pressen i vandrehallen på Stortinget klokken 17.

Forsvarsenigheten mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene innebærer at flybasen på Andøya legges ned, men kystjegerkommandoen opprettholdes i Harstad, skriver NTB.

Samtidig har samarbeidspartiene KrF og Venstre sikret regjeringen flertall for forsvarsbudsjettet for neste år.

Høyre, Frp, Venstre og KrF er enige om å tilføre Forsvaret 300 millioner kroner i friske midler og gjøre interne omdisponeringer på 90 millioner i neste års forsvarsbudsjett, ifølge NTB.

Arbeiderpartiet er også enig i denne rammen, opplyser Høyre i en pressemelding.

Bevarer musikkorps

De ekstra pengene går blant annet til å opprettholde Kystjegerkommandoen i Harstad og til å styrke Hæren og Heimevernet, særlig i Troms og Finnmark.

Enigheten mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene om forsvarsbudsjettet for 2017 innebærer også at alle Forsvarets fem musikkorps består.

- Vi er godt fornøyd med gjennomslag for å styrke hær og heimevern, videreføre kystjegerkommandoen og alle forsvarets fem musikkorps, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Uenig i nedleggelse

Men både KrF, Venstre og Sp står utenfor avtalen om langtidsplanen.

- Spørsmålet om Evenes og Andøya vært svært viktig for Venstre i disse forhandlingene, og det har også vært spesielt krevende, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun understreker at kampen om Andøya fortsatt ikke er tapt.

- Tallgrunnlaget fra regjeringen har vært altfor dårlig til å ta en potensielt kritisk avgjørelse om å legge ned basen på Andøya. Likevel går de tre største partiene sammen om å avvikle Andøya i Langtidsplanen, sier Grande.

Alternativ plan

Sentrumspartiene skal nå legge fram en alternativ langtidsplan.

Grande sier hun er grunnleggende uenig i forsvarsavtalen som Stortingets tre største partier banker igjennom. At Andøya flystasjon legges ned og at det dermed ikke blir en delt løsning med Evenes, opprører Grande.

Venstre-lederen sier sentrumspartiene vil legge fram en alternativ langtidsplan underveis i komitébehandlingen.

– Det handler om at vi står langt fra Regjeringen og Ap i de strategiske valgene for fremtidens forsvar. Venstre mener Hæren og Heimevernet må spille en langt viktigere rolle enn regjeringen har lagt opp til, og Ap har sluttet seg til, sier hun.

Senterpartiet står utenfor forsvarsavtalen mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet og er heller ikke tilfreds med neste års forsvarsbudsjett.

- Vi kunne ikke være med på avtalen om langtidsplanen for Forsvaret. Den mangler tydelige rammer for Hæren og Heimevernet i årene som kommer, og går dessuten inn for å legge ned Andøya, til tross for at konstadsberegningene ikke er godt nok kvalitetssikret, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.