TRAVEL FLYPLASS:  Rafik Hariri International Airport i Beirut er en av Midtøstens travleste flyplasser. I morges måtte et Lufthansa-fly med en delegasjon fra Kirkens Nødhjelp nødlande etter at fugl krasjet den ene motoren like etter avgang. Her et militærfly fra Venezuela, som blir losset med hjelp til flyktninger fra Syria. Illustrasjonsfoto: Hussein Malla, AP/NTB Scanpix.
TRAVEL FLYPLASS: Rafik Hariri International Airport i Beirut er en av Midtøstens travleste flyplasser. I morges måtte et Lufthansa-fly med en delegasjon fra Kirkens Nødhjelp nødlande etter at fugl krasjet den ene motoren like etter avgang. Her et militærfly fra Venezuela, som blir losset med hjelp til flyktninger fra Syria. Illustrasjonsfoto: Hussein Malla, AP/NTB Scanpix.Vis mer

Flydrama etter flyktningsjokk i Libanon

Delegasjon fra Kirkens Nødhjelp i nødlanding i Beirut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Overveldende inntrykk fra syriske flyktningeleire i Libanon ble avrundet med en dramatisk flyavgang fra Beirut for tre representanter for Kirkens Nødhjelp tidlig i morges.

- Vi har fløyet mange steder i verden under ulike forhold alle tre av oss, men personlig har jeg ikke opplevd noe så skummelt som dette. Vi hadde vært oppe i lufta i tre minutter da det smalt noe forferdelig. Så kom det en skummel lyd  og røyk fra den ene motoren, forteller generalsekretær Anne-Marie Helland til Dagbladet.

Det var med et grytidlig og fullsatt Lufthansa-fly til Frankfurt dramatikken skjedde.

- Et par minutter etter smellen fortalte kapteinen over høyttaleren at han startet en kontrollert nødlanding. Det gikk bra, og det var en veldig anspent stemning om bord. Etterpå fikk vi forklart at det hadde kommet en fugl inn i motoren, forteller Helland.

Hun og kollegene får noen timer å vente til de får plass med et Air France-fly.

Desperat flyktningsituasjon
Den ventetiden går trolig med til å gå gjennom inntrykkene fra de syriske flyktningeleirene mer enn sine egne dramatiske flyminutter.

- Situasjonen er så desperat at vi knapt kunne forestille oss det på forhånd. Libanon er like stort som Rogaland fylke, og har på kort tid fått 1,2 millioner flyktninger. Fra før er det flere hundre tusen palestinske flyktninger i landet i tillegg til deres egen befolkning. Situasjonen er desperat.

 DESPERAT SITUASJON:  Fra en syrisk flyktningeleir i Marej i Bekaa-dalen i Øst-Libanon i februar, da snøen har gått over i søle. Foto: Hussein Malla, AP/NTB Scanpix.
DESPERAT SITUASJON: Fra en syrisk flyktningeleir i Marej i Bekaa-dalen i Øst-Libanon i februar, da snøen har gått over i søle. Foto: Hussein Malla, AP/NTB Scanpix. Vis mer

- IS har som uttalt ambisjon å destabilisere Libanon, og med en slik desperat situasjon er det fare for at de kan lykkes med det, oppsummerer Helland.

Delegasjonen fra Kirkens Nødhjelp, som har vann og sanitærprosjekter i flyktningeleire, er spesielt bekymret over den høye andelen av ekstra sårbare flyktninger, som enslige og mishandlede kvinner med små barn og handikappede uten noen form for tilbud.

- Hvordan kan den situasjonen løses ?

- Jeg har ingen umiddelbar oppskrift på hvordan den kan løses, men Norge kan i alle fall avhjelpe med å ta i mot flere syriske flyktninger. Mens lille Libanon har fått 1,2 millioner flyktninger, har Norge tatt i mot 4 000, påpeker generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

 

 - DESPERAT SITUASJON:  Morgenens dramatiske nødlanding overskygger ikke inntrykkene generalsekretær Anne-Marie Helland allerede hadde samlet fra syriske flyjktningeleier i Libanon. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix.
- DESPERAT SITUASJON: Morgenens dramatiske nødlanding overskygger ikke inntrykkene generalsekretær Anne-Marie Helland allerede hadde samlet fra syriske flyjktningeleier i Libanon. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix. Vis mer