I en av norgeshistoriens mest omtalte rettssaker, dukket det opp informasjon om et mulig justismord.

For var den såkalte «flydropp-saken» en av politiets største suksesser på 90-tallet - eller var det en ulovlig politiprovokasjon?

Lokket politiinformanten Gjermund Cappelen «Nordlandsligaen» i en felle - eller smuglet gjengen narkotikaen på eget initiativ?

Nå skal Høyesterett avgjøre om de hemmelige lydopptakene, som kan gi svar, skal frigis.

Flydroppet som aldri landet

Publisert

Banket politiinformanten Gjermund Cappelen på døra til Gunnar Evertsen, sjefen i den fryktede «Nordlandsligaen»?

Eller var det omvendt?

Det vil trolig avgjøre om den såkalte «flydropp-saken» – en av norgeshistoriens mest omtalt narkotikasaker - var godt politiarbeid eller en ulovlig politiprovokasjon.

Det var i oktober 1993 at en av de største og mest omfattende politioperasjonene i Norge ble iverksatt.

30 år etter

Over 30 år etter – 7. og 8. november – skal Høyesterett bestemme om lydopptak fra lukket rett, i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, skal frigis. Opptakene kan føre til at hele «flydropp-saken» må rettslig behandles på nytt.

Politiet hevder at det var Gunnar Evertsen og «Nordlandsligaen» som kom på døra til politiinformant Gjermund Cappelen, mens de som ble dømt sier det var Cappelen som kom på døra til Evertsen.

- Jeg stusser over at påtalemyndigheten velger å holde tilbake sentrale påstander knyttet til provokasjon under en straffesak, som vil kunne være avgjørende for om flere personer skulle hatt et tosifret års fengselsstraff, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.