Flyene går - bagasjen ruller igjen

Nødstopp skapte nytt kaos. Men håp om at alle kommer hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at flyten i flytrafikken har kommet i normal gjenge, fikk hardt prøvede juletrafikanter på Gardermoen et nytt problem:

Klokka 16.45 gikk det ut beskjed over høyttalersystemet på flyplassen om at bagasjebåndene hadde stoppet på grunn av en teknisk feil.

Her kan du følge trafikken fra Gardermoen i kveld og i morgen - med oppdaterte utsettelser.

- Ja, det stemmer dessverre.  Nødstopp ble utløst, og alle bagasjebåndene står. Teknikere må gå gjennom hele systemet, og vi vet ikke hvor lang tid det tar før systemet er i gang igjen.

- Det var svært uheldig at dette skulle skje på toppen av de andre problemene de siste par dagene, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Dagbladet.no.

Passasjerer i kø var redd for å måtte dra uten julebagasjen, men etter en halvtime kom en hyggelig beskjed:  bagasjebåndene ruller igjen.

- Det var en av de ansatte som hadde kommet bort i en nødknapp. Undetsøkelsene viste at det ikke var noen feil med båndene, sier Kobro.

Det er fortsatt lange køer på Gardermoen - her kan du følge situasjonen via flyplassens eget webkamera.

 KREVENDE HJEMTUR:  Kjell Alexander Larsen skulle reist fra Gardermoen til Bodø i går. Det gikk ikke. Han overnattet på flyplassen og prøvde lykken igjen i dag. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.
KREVENDE HJEMTUR: Kjell Alexander Larsen skulle reist fra Gardermoen til Bodø i går. Det gikk ikke. Han overnattet på flyplassen og prøvde lykken igjen i dag. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix. Vis mer

Full fart i trafikken

Selve flytrafikken har gått med full kapasitet siden tidlig i ettermiddag - det vil si 32 fly som tar av i timen. Oversikten på flyplassens hjemmesider viser at alle fly går utover kvelden nær planen - med mellom en halv og to timer forsinkelse.

- Bagasjestoppen kan føre til ytterligere en halv times forsinkelse utover kvelden Nå ligger i alle fall værforholdene til rette for at all den planlagte trafikken kan avvikles, sier Kobro.

Om lag 70.000 passasjerer har håp om å reise fra Gardermoen i dag på årets nest travleste dag.

SAS: kanselleringer, busser og ekstrafly

SAS setter opp ekstraavganger utover natten og i morgen for å få passasjerene hjem til jul. 

Klokka 16.00 i ettermiddag hadde SAS fått av gårde 79 prosent av dagens avganger. Tolv avganger og ni landinger er blitt kansellert på OSL, opplyser SAS i en pressemelding. Noen av avgangene til Kristiansand, Stavanger og Trondheim er blitt erstattet med buss.

Utover natten vil SAS om nødvendig sette opp flere avganger og har kalt inn ekstra flygere. I morgen er det satt opp fem avganger i tillegg til de ordinære for å få bukt med passasjerkaoset, melder NTB.