- Flyene trenger bare 300 meter for å lande

Hercules-piloter trener på nødlanding to ganger i året.

HAR HÅP:  Oberstløytnant Trond Sølna mener Hercules-flyene er noe av de sikreste flyene som finnes. Foto: Jo Straube / Dagbladet
HAR HÅP: Oberstløytnant Trond Sølna mener Hercules-flyene er noe av de sikreste flyene som finnes. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Til vanlig blir Forsvarets Hercules-fly brukt til å frakte bårer etter ulykker for andre. Nå har Hercules-flyet «Siv» mest sannsynlig sjøl vært utsatt for ei ulykke.  

- Jeg vil ikke spekulere i hva som har skjedd. Det er helt uforståelig for oss. Hver tur planlegges grundig i tillegg til at utstyret sier ifra når flyet nærmer seg vann, fjell eller annet terreng, sier oberstløytnant Trond Sølna for flermotoravdelingen på Luftoperativt inspektorat (LOI). - Flyene trenger bare 300 meter for å lande. Nødlanding blir de ansatte trent på i simulatorer i USA to ganger i året. Oberstløytnant Mikael Nordmark ved Lapplandsjägergruppen i Kiruna har tidligere sagt at området er det verste området i Sverige et fly kunne gått ned i.

Laget for ekstremvær Sølna er utdannet pilot og har flydd Hercules-flyene siden 1988. Han har over 10 000 flytimer og kjenner til fire av de fem som nå er meldt savnet.  

- Det er ikke særlig hyggelig å fly inne i en orkan. Vi oppsøker det ikke. Men flyene er laget for ekstremtvær og vi flyr inn i orkaner. Amerikanerne gjør det hele tiden.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer