- Flyet ble bombet

Sjefpilot i EgyptAir tror ikke på selvmordsteorien til de amerikanske etterforskerne. - Flyet ble skutt ned av en rakett eller bombe, hevder han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den oppsiktsvekkende uttalelsen kommer i kjølvannet av de amerikanske etterforskerenes teori om at EgyptAir-flyet på vei fra New York til Kairo styrtet i havet som følge av co-pilotens selvmord. Egyptiske mydnigheter har kontant avvist selvmordsteorien og hevdet at piloten var troende muslim, og at det bryter mot religionen å begå selvmord. I dag slo sjefflyger i EgyptAir sin krasjteori i bordet:

- Det er to mulige grunner til at hale-enheten på flyet delte seg. Enten var en bombe festet til halepartiet eller så ble det truffet av en rakett, hevdet Tarek Selim til avisa Al-Ahram i dag.

Styrtet brått

Selim tror styrten må ha skjedd fort siden ingen rakk å gi nødsignal.

- Jeg har flydd Boeing 767-fly i 12 år uten nevneverdige problemer. Ethvert problem, og da mener jeg alt unntatt en eksplosjon, kan løses uten å miste kontroll over flyet. Under alle omstendigheter vil piloten ha tid nok til å snakke, slå nødsignal og handle etter retningslinjene, sier sjefflygeren til avisa.

Han syns det er rart at det ikke ble gitt noe forvarsel fra cockpit hvis det virkelig var en nødsituasjon.

- Det eneste piloten hadde behøvd å gjøre i en virkelig nødsituasjon var å si 'Mayday', og nødropet ville blitt fanget opp av alle flyplasser, men de fikk ikke sjansen til si noe, påpeker han.

Flere teorier

De amerikanske selvmordsteoriene går i korthet ut på at en av flyets besetning har tatt 217 mennesker med seg i et selvmord. Denne teorien har skapt store diplomatiske problemer i forholdet mellom USA og Egypt som på det sterkeste avviser teorien.

Østerrikes Institutt for Luftfartsmedisin og -biologi hevdet i går at flystyrten kan ha blitt forårsaket av at flyets stabilisatorer brøt sammen.

ULYKKESFLYET: Det var dette flyet som styrtet i havet utenfor Massachusets. Det er fortsatt en gåte hvorfor.