- Flyet ble truffet av et stort antall objekter i stor fart

Nederlandske granskere offentliggjorde ny rapport.

NY RAPPORT:  En lokalinnbygger ved vraket til MH17 den 19. juli i år. Tirsdag offentliggjorde nederlandske myndigheter sin foreløpige rapport. Foto: AFP/ALEXANDER KHUDOTEPLY
NY RAPPORT: En lokalinnbygger ved vraket til MH17 den 19. juli i år. Tirsdag offentliggjorde nederlandske myndigheter sin foreløpige rapport. Foto: AFP/ALEXANDER KHUDOTEPLYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malaysia Airlines flygning MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det den 17.juli styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle de 298 personene om bord mistet livet.

Det er Nederland som har fått ansvaret for den internasjonale granskningen, og tirsdag kom den foreløpige rapporten om hva som førte til flystyrten. Flere enn 200 etterforskere har arbeidet med saken, skriver den statlige nederlandske tv-stasjonen NOS.

Brutt i stykker Et av de sentrale spørsmålene som det er knyttet spenning til er om rapporten slår fast at flyet ble skutt ned av en luftvernrakett.
Den foreløpige rapporten svarer ikke på det spørsmålet, men undersøkelsene viser ingen tegn på teknisk svikt.

MH17 ble brutt i stykker under flygning, antagelig grunnet strukturelle skader forårsaket av et stort antall objekter som har truffet flyet i høy hastighet, heter det i den foreløpige rapporten fra den nederlandske granskningskommisjonen.

Det er ingen indikasjoner på at ulykken har skjedd som følge av en teknisk svikt, eller av handlingene til mannskapet, sies det videre.

Prorussiske separatister i området har blitt beskyldt for å ha skutt ned flyet, mens Russland har blitt beskyldt for å ha utstyrt opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig. Russland har avvist anklagene.

Ingen tegn på nødsituasjon Alle undersøkelser viser at flyet beveget seg som normalt, og det var ingen indikasjoner på feil ved flyet eller en nødsituasjon, sier kommisjonen.

- MH17-styrten har sjokkert verden og reist mange spørsmål. Granskningskommisjonen jobber for å fastslå årsaken til ulykken, av hensyn til de pårørende og for samfunnet forøvrig, sier Tjibbe Joustra, leder av granskningskommisjonen.

Joustra sier det er for tidlig å fastslå årsaken, men tror granskningskommisjonen vil få tilgang til ytterligere bevis i nær framtid.

- Den foreløpige rapporten viser de første funnene i en pågående etterforskning. Fra og med i dag vil etterforskerne jobbe fram mot den endelige rapporten, sier han.

Den endelige rapporten er ventet å være klar innen neste sommer.
 
Massiv eksplosjon Kilder i europeisk luftfartssikkerhet sa i slutten av juli at de svarte boksene viser at MH17 ble skutt ned av en rakett. Dette bekreftet ukrainske myndigheter i en offisiell uttalelse den 28. juli, skrev blant annet Wall Street Journal (krever innlogging).

- Flyet ble ødelagt av en massiv eksplosjon forårsaket av splinter fra en rakett, het det i uttalelsen fra Ukraina, ifølge avisa.