- Flyet eksploderte i lufta

To fly, som tok av fra Moskva med nærmere hundre passasjerer, forsvant fra radaren med tre minutters mellomrom. Kapreralarmen ble utløst i det ene flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det første flyet, et Tupolev 134 fra selskapet Volga-Avia, skal ha hatt 34 passasjerer og sju besetningsmedlemmer om bord. Det lettet klokka 21.40 lokal tid i går, og skulle fra Domodedovo-flyplassen i Moskva til Vologograd.

Flyet styrtet i Tula-regionen, nær landsbyen Butsjalki, som ligger 18 mil sør for Moskva.

Vitner sier at flyet eksploderte før det traff bakken. Det forsvant fra radaren klokka 22.56 lokal tid.

Det skal ikke ha vært meldt om problemer før ulykken. Flyvraket skal være funnet over en strekning på fire-fem mil, noe som støtter opplysningene om at det eksploderte i lufta.

Volga-Avia opplyser at kapteinen var sjefen for det lille selskapet, Yury Baichkin. De sier også at flyet var i god stand, og at alle passasjerene hadde vært gjennom de nødvendige sikkerhetskontrollene.

Kontrollrutinene ved russiske flyplasser er generelt god, på grunn av den overhengende terrorfaren de tsjetsjenske opprørerne utgjør.

Tre minutters mellomrom

Talskvinne Marina Ryklina ved det russiske departementet for krisesituasjoner, sier at halen til det første flyet er funnet. Rett før klokka seks i natt norsk tid, meldte russiske myndigheter at det ikke er funnet noen overlevende.

Tre minutter etter at det første flyet forsvant fra radaren, ble enda et fly borte. En kilde hos russiske myndigheter sier at kapreralarmen om bord i flyet ble utløst klokka 23.04.

En flygeleder skal ha ringt politiet og sagt at det pågikk et angrep mot flyet.

Passasjerflyet, som tilhørte Sibir Airlines, skal ha hatt 46 personer om bord. Flyet skal ha styrtet nær Rostov, 96,5 mil sør for Moskva.

Letemannskapene observerte først en brann i området, og fant flyvraket rett etter klokka seks i natt norsk tid.

Dette flyet, et Tupolev TU-154, tok også av fra Domodedovo-flyplassen i Moskva, 40 minutter etter det første. Det skulle til det populære feriestedet Sitsji ved Svartehavet, der Russlands president Vladimir Putin oppholder seg for tida.

Talskvinne Marina Ryklina ved det russiske departementet for krisesituasjoner bekrefter at de sist hadde kontakt med flyet klokka 22.59. Da befant det seg 138 kilometer fra Rostov-on-Don.

Men ifølge henne ble ikke flyvraket funnet i samme område.

Frykter terror

Det skal ikke ha vært utenlandske statsborgere om bord i noen av flyene. Årsaken til ulykkene, er så langt ikke klar. Russiske myndigheter sier de ikke kan se bort fra at dette er en terroraksjon.

- Vi skal sjekke om dette dreier seg om terrorisme, sier Russlands FN-ambassadør Andrey Denisov.

President Vladimir Putin skal ha bedt den russiske sikkerhetstjenesten FSB om å etterforske saken. De pleier bare å bli koblet inn i slike saker hvis det er mistenkelige omstendigheter.

Alle flyplasser har fått beskjed om å skjerpe sikkerheten til det blir klart om dette var et nærmest utrolig sammentreff, eller om det virkelig dreier seg om en terroraksjon.

Også i USA blir utviklingen overvåket svært nøye.

- Vi er bekymret over nyhetene. Vi følger situasjonen, og prøver å finne fakta, sier en talsmann for innenriksdepartementet i USA.

Bombe på bussholdeplass

Tidligere på kvelden ble fire mennesker skadd, da en bombe eksploderte på en bussholdeplass i Moskva. Det russiske sikkerhetspoltitiet har anslått at det ble brukt rundt 100 gram TNT. En kvinne fikk alvorlige skader.

Ingen har påtatt seg ansvaret for bombeangrepet.

Flyulykkene og bussbomben skjer bare dager før presidentvalget i Tsjetsjenia. Ingen har åpent anklaget de tsjetsjenske opprørerne for å stå bak. Men det er bare en uke siden de lovte flere angrep mot russiske interesser.

Kilder: Interfax, Itar-tass, AP, CNN, Reuters, Ria Novosti

Ferdskriveren i det ene flyet <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2004/08/25/406426.html>ble funnet etter kort tid</a>.
Vrakrestene ligger spredd over et enormt område.
VOKTER VRAKRESTENE: 43 passasjerer var med i rute TU 134 som styrtet ved landsbyen Buchalki. Alle om bord døde.
Flere hundre redningsmannskaper er ved ulykkesstedet i Tula.
Det andre flyet var en Tupolev 154 fra Sibir Airlines.
<B>GÅR MANNGARD: De russiske soldatene søker igjennom området rundt vrakrestene fra det russiske passasjerflyet som krasjet ved landsbyen Buchalki.
Russiske myndigheter har bekreftet at alle om bord i TU-134-flyet er omkommet.
Flyet fra Volga-Avia styrtet ved Tula, mens flyet fra Sibir Airlines styrtet i nærheten av Rostov-on-Don.
Det ene flyet som styrtet var et Tupolev 134 fra selskapet Volga-Avia.