VERDENS RASKESTE: HTV-2 er verdens hittel raskeste fly. Klokken 16:45 norsk tid testflyges det fra  den amerikanske militærbasen Vandenberg.
VERDENS RASKESTE: HTV-2 er verdens hittel raskeste fly. Klokken 16:45 norsk tid testflyges det fra den amerikanske militærbasen Vandenberg.Vis mer

Flyet forsvant under testen

Forskerne mistet kontakten med verdens raskeste fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg testflygningen av verdens raskeste fly på Twitter.

Forskerne mistet kontakten med superflyet mens det var inne i glidefasen av turen.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) melder at de ikke får kontakt med flyet, men at flyet kan ødelegge seg selv ved behov.

Planen er at testen avluttes med at flyet styrter kontrollert i havet. Forskerne ved Vandenberg Air Force Base tror at det er styrtet i Stillehavet.

Major Chris Schultz hos DARPA forklarer at de fortsatt sliter med å finne en løsning på det som er en ganske essensiell del av flygningen.

- Vi vet hvordan vi sender flyet opp mot verdensrommet. Vi vet hvordan vi får det til å fly 20 ganger lydens hastighet. Men vi vet enda ikke hvordan vi skal få kontroll over den aerodynamiske fasen av flygningen, forklarer han i en pressemelding på DARPAs hjemmesider.

Han er likevel sikker på at det finnes en løsning.

-Vi må bare finne den, sier majoren.

HTV-2 ble etter få minutter vellykket koblet fra raketten det ble skutt opp med, og entret glidefasen.

Under glidefasen skulle det utføres en rekke forskjellige manøvere for å teste flyet.

Det var klokken 16:45 torsdag, norsk tid, at det som er verdens hittil raskeste fly ble skutt opp av det amerikanske forsvaret. Flyet er ubemannet og bærer navnet Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2).

Topphastighet skal være 20 ganger lydens hastighet, eller 21.000 km/t, og flyet skal potensielt kunne forflytte seg til hvor som helst i verden på en time.

Flyet skytes opp til grensen av jordas atmosfære på en rakett fra Vandenberg Air Force Base i California. Der vil det kobles av raketten og på vei ned til jorda skal det komme opp i topphastigheten.

Det ble første gang testet i april i år, også da gikk det galt og flygningen måtte avbrytes på grunn av tekniske problemer.

FLYETS BANE: Bildet er en illustrasjon av superflyets HTV-2 testtur.
FLYETS BANE: Bildet er en illustrasjon av superflyets HTV-2 testtur. Vis mer