- Flyet gikk i oppløsning mens det var i lufta

Det kan ta måneder å finne ut hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett fly med 144 av de omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, landet natt til mandag i St. Petersburg.
 
Likene blir brakt til et krematorium i St. Petersburg der de skal identifiseres, melder det russiske beredskapsdepartementet, som organiserte flyturen fra Kairo.

For å hjelpe med identifiseringen har pårørende avgitt DNA-prøver i et krisesenter som er etablert nær flyplassen i St. Petersburg.

Alle de 224 om bord mistet livet i styrten lørdag morgen. 221 var russere og tre ukrainere.

- Flyet gikk i oppløsning mens det var i lufta

Charterflyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheikh til St. Petersburg da det styrtet over Sinaihalvøya 23 minutter etter avgang.

Uklar årsak
Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sissi sier at undersøkelsene av årsaken til lørdagens flyulykke vil ta måneder. En internasjonal gruppe etterforsker ulykken sammen med egyptiske myndigheter.

- Dette er en komplisert sak, og det krever avansert teknologi og en bred etterforskning som kan ta måneder, sa Abdel Fattah al-Sissi i en tale søndag.

Gikk i oppløsning
Den russiske luftfartsmyndigheten opplyser at flyet gikk i oppløsning mens det fremdeles var i lufta.

- Flykroppen brøt opp mens det var i lufta, og bitene ble spredt over et stort område, men det er for tidlig å si noe om konklusjonen, opplyser Viktor Sorotsjenko, lederen for luftfartsmyndigheten.

Den danske flyhavarieksperten Tom Zøllner sier til nyhetsbyrået Ritzau at fotografiene tyder på at vrakbitene har falt rett ned.

- Det kan bety at flyet har vært i et ukontrollert fall, sier han.

Vrakdelene er spredt ut over et stort område.

 TIL ST. PETERSBURG I NATT:  De første 144 omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, kom til Pulkovo-flyplassen i St. Petersburg natt til mandag. Foto: Dmitry Lovetsky, Reuters/NTB Scanpix.
TIL ST. PETERSBURG I NATT: De første 144 omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, kom til Pulkovo-flyplassen i St. Petersburg natt til mandag. Foto: Dmitry Lovetsky, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Så langt er minst 163 omkomne funnet på ulykkesstedet, noen av dem flere kilometer unna flyvraket.

- Når man finner lik så langt vekk, er det en ganske sterk indikator på at flyet er gått i stykker under fallet. Om fallet skjer i stor hastighet, kan vibrasjonene bli så voldsomme at flykroppen ristes i stykker, sier Zøllner.

Han sier at når flykroppen begynner å åpne seg, så skjer det veldig raskt.

 KAN TA MÅNEDER Å FINNE ÅRSAKEN:  Militære etterforskere fra Egypt og Russland ved vrakdeler i Hassana-området nær byen Arish. Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters/NTB Scanpix.
KAN TA MÅNEDER Å FINNE ÅRSAKEN: Militære etterforskere fra Egypt og Russland ved vrakdeler i Hassana-området nær byen Arish. Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er en slags paraplyeffekt, sier havarieksperten.

(NTB-AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram