- Flyet gikk i oppløsning mens det var i lufta

Det kan ta måneder å finne ut hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett fly med 144 av de omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, landet natt til mandag i St. Petersburg.
 
Likene blir brakt til et krematorium i St. Petersburg der de skal identifiseres, melder det russiske beredskapsdepartementet, som organiserte flyturen fra Kairo.

For å hjelpe med identifiseringen har pårørende avgitt DNA-prøver i et krisesenter som er etablert nær flyplassen i St. Petersburg.

Alle de 224 om bord mistet livet i styrten lørdag morgen. 221 var russere og tre ukrainere.

- Flyet gikk i oppløsning mens det var i lufta

Charterflyet var på vei fra feriestedet Sharm el-Sheikh til St. Petersburg da det styrtet over Sinaihalvøya 23 minutter etter avgang.

Uklar årsak
Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sissi sier at undersøkelsene av årsaken til lørdagens flyulykke vil ta måneder. En internasjonal gruppe etterforsker ulykken sammen med egyptiske myndigheter.

- Dette er en komplisert sak, og det krever avansert teknologi og en bred etterforskning som kan ta måneder, sa Abdel Fattah al-Sissi i en tale søndag.

Gikk i oppløsning
Den russiske luftfartsmyndigheten opplyser at flyet gikk i oppløsning mens det fremdeles var i lufta.

- Flykroppen brøt opp mens det var i lufta, og bitene ble spredt over et stort område, men det er for tidlig å si noe om konklusjonen, opplyser Viktor Sorotsjenko, lederen for luftfartsmyndigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske flyhavarieksperten Tom Zøllner sier til nyhetsbyrået Ritzau at fotografiene tyder på at vrakbitene har falt rett ned.

- Det kan bety at flyet har vært i et ukontrollert fall, sier han.

Vrakdelene er spredt ut over et stort område.

 TIL ST. PETERSBURG I NATT:  De første 144 omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, kom til Pulkovo-flyplassen i St. Petersburg natt til mandag. Foto: Dmitry Lovetsky, Reuters/NTB Scanpix.
TIL ST. PETERSBURG I NATT: De første 144 omkomne etter flyulykken i Egypt lørdag, kom til Pulkovo-flyplassen i St. Petersburg natt til mandag. Foto: Dmitry Lovetsky, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Så langt er minst 163 omkomne funnet på ulykkesstedet, noen av dem flere kilometer unna flyvraket.

- Når man finner lik så langt vekk, er det en ganske sterk indikator på at flyet er gått i stykker under fallet. Om fallet skjer i stor hastighet, kan vibrasjonene bli så voldsomme at flykroppen ristes i stykker, sier Zøllner.

Han sier at når flykroppen begynner å åpne seg, så skjer det veldig raskt.

 KAN TA MÅNEDER Å FINNE ÅRSAKEN:  Militære etterforskere fra Egypt og Russland ved vrakdeler i Hassana-området nær byen Arish. Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters/NTB Scanpix.
KAN TA MÅNEDER Å FINNE ÅRSAKEN: Militære etterforskere fra Egypt og Russland ved vrakdeler i Hassana-området nær byen Arish. Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Det er en slags paraplyeffekt, sier havarieksperten.

(NTB-AFP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram