Flyet gikk opp i flammer

Ni personer ble drept da et Cessna 402 småfly i natt styrtet 200 meter fra Sørstokken flyplass på Stord. Politiet mener de omkomne i tillegg til piloten er danske arbeidere, som har vært innleid på Aker Stord. Årsaken til ulykken er ukjent, men Dagbladet fikk i natt bekreftet at piloten brukte instrumenter under innflyvningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flygelederne satt i tårnet og fulgte det danske flyet, da det klokka 00.24 i natt kom inn for landing på den 1400 meter lange flyplassen på Stord.

Om lag 200 meter sørvest for selve rullebanen traff det danske flyet bakken. Flere øyenvitner forteller om et kraftig smell, og at det lille Cessna 402-flyet umiddelbart tok fyr.

- Vi har ingen formeninger om årsaken til ulykken, sier pressetalsmann Anders Bang-Andersen ved hovedredningssentralen på Sola.

Tårnet på Sørstokken varslet umiddelbart kollegene på Flesland utenfor Bergen om ulykken.

- Hovedredningssentralen ble varslet klokken 00.31. Luftambulanser fra Stavanger og Bergen ble sendt til Stord, samtidig med et redningshelikopter fra Sola.

Ifølge lensmannsbetjent Johan Inge Særsten ved Stord lensmannskontor ble samtlige åtte i småflyet drept i flystyrten.

FLYET: Det var et fly av denne typen, en Cessna 402, som styrtet ved Stord i natt.

Foto: Harrisburg Jet Center

- Vi vet at Cessna 402-flyet er chartret og at det de siste månedene har flydd faste turer fra Danmark til Stord med danske arbeidere. Vi har grunn til å tro at både passasjerer og mannskap ombord i flyet er dansker, sier Særsten.

Aker Stord har de siste månedene leid inn danske arbeidere. De har pendlet med fly mellom Danmark og Stord hver fredag og søndag.

Cessnaen var på vei fra Aalborg til Sørstokken på Stord, da flyet i natt styrtet.

- Så vidt jeg vet har det aldri tidligere vært ulykker i nærheten av Sørstokken flyplass, sier lensmannsbetjent Særsten.

Redningsmannskaper kom få minutter etter flystyrten til ulykkesstedet. Det brant da kraftig i flyet.

- Jeg hadde akkurat lagt meg, da jeg hørt et fryktelig smell, sier Arne Markus, som bor bare noen få hundre meter fra stedet hvor flyet styrtet.

Ifølge Markus var det godt vær og god sikt da flyet styrtet.

Frivillige kom raskt til stedet og hjalp redningsmannskapene fra flyplassen.

HÅPLØST: Store styrker ble satt inn i redningsarbeidet, men fånyttes.