Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flyet hadde tekniske feil

- Piloten (27) som er tatt til fange av IS ble ikke skutt ned over Syria.

TATT TIL FANGE: Dette bildet, publisert av Raqqa Media Center, viser IS-krigere med den jordanske piloten Muath Safi Yousef al-Kaseasbeh (hvit T-skjorte), som ble skutt ned over Syria onsdag. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center
TATT TIL FANGE: Dette bildet, publisert av Raqqa Media Center, viser IS-krigere med den jordanske piloten Muath Safi Yousef al-Kaseasbeh (hvit T-skjorte), som ble skutt ned over Syria onsdag. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har det kommet flere rapporter om den jordanske piloten  Muath al-Kasaesbeh (27), som ble tatt til fange av IS-krigere etter at jagerflyet hans gikk ned over Syria onsdag.

27-åringen deltok i et bombetokt mot IS' militærstillinger, da flyet hans gikk ned ved Raqqa.

- Ikke skutt ned Aktivistgruppa Syrian Observatory for Human Rights meldte først at flyet ble skutt ned av opprører fra Den islamske stat (IS). 

IS har også selv hevdet at de skjøt ned F16-flyet al-Kasaesbeh var pilot i. Men som Dagbladet skrev torsdag mener US Central Command at det ikke er tilfellet.

- Bevisene indikerer at IS ikke bragte ned flyet, slik organisasjonen hevder.

Nå mener også aktivister at flyet ikke ble skutt ned, men at det krasjet som følge av tekniske feil.

-Tekniske problemer med flyet førte til at piloten måtte skyte seg ut av flyet, forteller aktivister til nyhetsbyrået AFP.

- Det kom røyk fra flyet Flyet flydde høyt over bakken før det skal ha oppstått tekniske problemer. Når flyet kom tilbake over byen en andre gang var det tydelig at situasjonen var alvorlig for den unge piloten.

-Da kom det røyk ut av flyet. Det virket som om det dreide seg om en teknisk svikt, sier Obada al-Hussein, en aktivist fra Raqqa, til AFP.

-Kilder i området så flyet holde en veldig lav høyde. Det var en teknisk svikt. Videre skal IS-krigere ha skutt med maskingevær og missiler mot flyet. Piloten skjøt seg ut av flyet da de tekniske problemene gjorde at han ikke kunne komme seg noe høyere, sier Rami Abdel Rahman, lederen av Syrian Observatory for Human rights.

- Ikke gissel Flere bilder viser 27 år gamle al-Kasaesbeh, i hendene på IS-krigere. Jihadistene i IS har tidligere publisert en rekke videoer der de halshugger vestlige gisler, og har også tatt livet av muslimer som kjemper mot dem. 

27-åringens far fikk torsdag ut og ba IS vise sønnen nåde.

UVISS SKJEBNE: Den 27 år gamle jagerflypiloten deltok i et bombetokt mot militære mål i Syria, da flyet hans gikk ned over Raqqa. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center
UVISS SKJEBNE: Den 27 år gamle jagerflypiloten deltok i et bombetokt mot militære mål i Syria, da flyet hans gikk ned over Raqqa. Foto: AP Photo/Raqqa Media Center Vis mer

- Jeg vil ikke beskrive ham som gissel, men som en gjest, sa 27-åringens far Saif al-Kasaesbeh til Reuters.

IS har så langt ikke sagt noe om skjebnen til 27-åringen. 

- Han er en gjest blant brødre i Syrias Islamske Stat. Jeg ber dem, i guds navn, og ved profeten Muhammeds ære, å motta ham som gjest og behandle ham godt, sa faren torsdag.

Jagerflyet er det første flyet fra de USA-ledede koalisjonsstyrkene som har gått ned siden flyangrepene mot IS startet i september.

BER OM NÅDE: Safi al-Kasaesbeh, faren til den jordanske piloten, ber nå IS om å behandle sønnen som en «gjest» i landet. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed
BER OM NÅDE: Safi al-Kasaesbeh, faren til den jordanske piloten, ber nå IS om å behandle sønnen som en «gjest» i landet. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media