Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyet ikke funnet likevel

Først ble det indonesiske flyet bekreftet funnet i fjellene. Nå meldes det at flyet ikke er funnet likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forvirringen er total etter flystyrten i uværet i Indonesia i natt. Tidlligere i dag har flere nyhetsbyråer meldt at flyet er funnet styrtet i fjellene, og at 90 personer er omkommet i ulykka. Nå melder det indonesiske forsvaret at flyet likevel ikke er funnet.

De avkrefter også at tolv personer skal ha overlevd flystyrten.

- Tidligere meldinger om at ulykkesflyet i Indonesia er funnet, stemmer ikke, sier Hatta Radjasa, den indonesiske transportministeren.

Han skal tidligere i dag ha forklart om hvordan redningsmannskaper var på vei til åstedet for styrten.

- Opplysninger fra den øverste lederen i den nærmeste landsbyen som sa at tolv mennsker hadde overlevd stemmer heller ikke, sier major general Arif Budi Santoso.

Det bekreftes nå fra flere hold at flyet ikke er funnet.

- Ulykkesstedet er ikke funnet. Vi beklager at tidligere opplysninger vi har gitt, ikke stemmer, sa øverstkommanderende ved flybasen i Makassar, Eddy Suyanto tirsdag.

Venter på svar

DESPERATE: Gråtende slektninger på flyplassen Juanda i Indonesia venter på beskjed om hva som har skjedd med sine kjære. Foto: SCANPIX/EPA
DESPERATE: Gråtende slektninger på flyplassen Juanda i Indonesia venter på beskjed om hva som har skjedd med sine kjære. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Pårørende er fortvilet over mangelen på informasjon fra både flyselskap og myndigheter.

- De sier at ofrene vil bli sendt til Makassar, men jeg kunne ikke finne ut noe om mine slektninger, forteller en av flere pårørende som har møtt fram på flyselskapets kontorer i Makassar i Indonesia for å få informasjon om sine kjære.

- Jeg håper de er blant de tolv overlevende, sier Lely Jasman (41) til Sky News.Nå kan det vise seg at ingen har overlevd flystyrten likevel - noe som nok er mest sannsynlig.

Fjellområde

De første meldingene gikk ut på at vraket av det indonesiske passasjerflyet fra det lokale flyselskapet Adam Air  i dag tidlig ble lokalisert i et fjellområde nær byen Polewali vest på øya Sulawesi.

Flyet, som hadde 102 passasjerer om bord, var på vei fra øya Java til Manado i nord-Sulawesi da det styrtet i det voldsomme uværet. Turen skulle normalt ha tatt to timer.

Om bord i flyet, et Boeing 737-400, var det seks ansatte og 96 passasjerer, elleve av dem barn. 90 personer er funnet døde, ifølge borgermester i området, Ali Bahal.

- Flyet er ødelagt og det ligger mange lik rundt det, sier den lokale politisjefen Genot Hariyanto.

90 personer er bekreftet omkommet, og ifølge øyenvitner ligger likene strødd rundt det som er igjen av passasjerflyet.

Været skal nå være i ferd med å lette i området, men uværet og vrakets beliggenhet i fjellene gjør redningsarbeidet svært vanskelig.

Det er mange mil til nærmeste helsepersonell, og helikoptre greide ikke å ta av på grunn av uværet.

To nødsignaler

Flyet fra Adam Air ble funnet av et militærfly i området i natt. Eksperter er nå på vei til åstedet for å lete etter flyets ferdskriver, som forhåpentligvis kan gi et nærmere svar på hva som skjedde i minuttene før flyet styrtet i fjellene.

Flyet rakk å sende ut to nødsignaler før det styrtet, noe som kan tyde på at det har hatt problemer en stund.

Indonesiske myndigheter sier at nødmeldingene kom da flyet var en time unna bestemmelsesstedet Manado, og det ble da meldt om svært vanskelige værforhold.

Flyet ble sist sikkerhetssjekket den 25 desember.

I Manado har flere hundre pårørende samlet seg for å få vite hva som har skjedd med sine nærmeste om bord i ulykkesflyet. De håper fortsatt på å få høre at nettopp deres familiemedlem er blant de overlevende.

Ifølge flyets passasjerlister er tre personer identifisert som ikke-indonesiske. I dag bekrefter den amerikanske ambassaden i Jakarta at tre amerikanere var om bord på ulykkesflyet.

400 savnet

Været i området har vært dårlig i flere dager, med voldsom vind og storm. Det jobbes fortsatt på spreng for å redde overlevende fra passasjerfergen som sank i uværet utenfor kysten av Java i Indonesia lørdag.

I dag tidlig var 180 av de 600 passasjerene funnet i live, men rundt 400 er fortsatt savnet.

Redningsarbeidere som har flydd over området forteller fortsatt om overlevende som klamrer seg fast i redningsflåtene.

Også her er redningsarbeidet svært vanskelig på grunn av været.

Ikke nok redningsvester

Overlevende har fortalt at det oppsto full panikk da fergen Senopati begynte å synke, og det ble voldsomt kaos da alle passasjerene forsøkte å klatre om bord i redningsbåtene.

Flere passasjerer havnet i vannet da noen av redningsflåtene ikke tålte påkjenningen og knakk sammen.

Det var heller ikke nok redningsvester til alle 600 passasjerene, og det oppsto full krangel da desperate folk forsøkte å redde seg selv.

- Jeg var på vei opp for å prøve og hjelpe datteren min da fergen plutselig kantret og jeg ble slengt av gårde. Jeg mistet henne, forteller en overlevende.

Redningshelikoptre slipper nå ned vann og forsyninger til de mange passasjerene som fortvilet venter på å bli reddet. Man kan overleve flere dager i det varme tropiske vannet.

<B>FORTVILELSE:Denne kvinnen venter fortvilet på beskjed om hva som har skjedd med hennes kjære som befant seg i ulykkesflyet i Indonesia. Håpet er at nettopp hennes er blant de tolv overlevende. 90 mennesker er bekreftet omkommet.
REDDET: Denne mannen er en av de heldige som er reddet i land etter at fergen Senopati Nusantara sank i Indonesia lørdag. Fortsatt er minst 400 personer savnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!