VENTETID: French og Moland har brukt dagen i dag til å lese bøker - og å vente. Foto: Claude Nzunzu
VENTETID: French og Moland har brukt dagen i dag til å lese bøker - og å vente. Foto: Claude NzunzuVis mer

Flyet med French og Moland har lettet

Moland og French er ute av Kisangani for første gang på 30 måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): De to gikk ombord på flyet til Kinshasa for en drøy halvtime siden, og ved 1515-tida norsk tid lettet flyet. Flyturen tar mellom to og tre timer.

Det opplyser Dagbladets medarbeider i Kongo, Claude Nzunzu.

Flyet skal ta dem til deres nye virkelighet, trolig i det nyoppussede Ndolo-fengselet for fanger fra politiet og det militære. Flyet ble litt forsinket, da flyet som skulle frakte Moland og French til Kinshasa tok ei lengre rute enn planlagt da det skulle reise til Kisangani der nordmennene skulle lastes ombord.

Flyet reiste fra Kinshasa via byen Goma, og ble derfor litt forsinket, opplyser Nzunzu.

Hyggelig beskjed I går kveld fikk Moland og French beskjed om å pakke eiendelene sine fra cella. I dag tidlig ble de kalt inn til fengselsdirektørens kontor. Derfra ble de fraktet til militærtribunalet, og derifra videre til flyplassen.

Den norske ambassaderepresentanten Alida Endresen er i Kinshasa og vil møte opp på flyplassen når Moland og French ankommer.

- Jeg vet ikke om jeg får anledning til å snakke med dem når de ankommer, sa Endresen til Dagbladet i morges.

Opptøyer French og Moland ble i fjor dømt til døden i Kongo, etter en rettssak som ble kritisert fra mange hold. De to er dømt for spionasje på vegne av Norge, og for å ha drept en innleid sjåfør - Abedi Kasongo.

Avtalen om overføring fra Kisangani til Kinshasa ble kunngjort i september etter et møte i New York mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans kongolesiske kollega, men framgang har latt vente på seg.

De siste dagene har det vært voldsomme opptøyer i fengselet i Kisangani, og de to nordmennene har måttet barrikadere seg inne på cella si. Et titalls personer er skadd etter kamper mellom politi og fanger.

Moland og French filmet selv opptøyene.