Flyet meldte om teknisk svikt i voldsomt tordenvær

- Vi må frykte det aller verste, sier fransk minister. Flight AF447 med 228 mennesker om bord kan ha styrtet i havet. Mest sannsynliig at flyet har blitt truffet av lyn.

FORSØKER Å FÅ INFORMASJON: Et brasiliansk familiemedlem snakker med media om hvordan hun forsøker å søke informasjon om hva som har skjedd. Foto: AFP/ANTONIO SCORZA/SCANPIX
FORSØKER Å FÅ INFORMASJON: Et brasiliansk familiemedlem snakker med media om hvordan hun forsøker å søke informasjon om hva som har skjedd. Foto: AFP/ANTONIO SCORZA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En Airbus 330-200 fra Air France med 228 mennesker om bord er forsvunnet utenfor kysten av Brasil.

Flyet meldte om en elektrisk feil og er borte fra både sivile og militære radarskjermer. Mye tyder på at flyet har gått ned
.

Det er uklart om det kan ha vært nordmenn ombord.  En informasjonsrådgiver ved Air Frances hovedkvarter i Paris sier til Dagbladet at de foreløpig ikke har en bekreftet liste over nasjonaliteten på de savnede passasjerene.

I tillegg til en besetning på 12 hadde flyet 216 passasjerer. Blant dem var det et spedbarn, sju barn, 82 kvinner og 126 menn.

Kraftig turbulens og tordenvær
Flight AF447 skulle ha landet klokka 11.15 lokal tid på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris, etter en 11 timer lang flygning over Atlanteren.

Air France opplyser at maskinen sendte automatiske signaler som indikerte at flyet hadde elektriske problemer, samtidig som flyet kom inn i et område med sterk turbulens, ifølge nyhetsbyrået AP.

I en pressemelding skriver flyselskapet at flyet «krysset en uværssone med lyn og torden med sterk turbulens ved 03.00-tiden».
Nå har det gått så lang tid at flyet, selv om det var i lufta etter radarforsvinningen, har gått tom for drivstoff. Det opplyser den franske miljøvernministeren Jean-Louis Borloo til Reuters.

- Vi må dessverre forberede oss på det mest tragiske scenarioet, sier han.

- Våre tanker går til familien
Under en pressekonferanse på flyplassen Charles de Gaulle i Paris i ettermiddag ble det bekreftet at flyet traff en storm og at det senere fikk problemer.

- Flyet sendte automatisk ut meldinger om at det hadde problemer, opplyste Air France stryeformann Pierre Henri Gourgeon.

Nå ønsker de å finne ut akkurat hva som skjedde med flyet og de 228 personene om bord.

- Hele flyselskapet er dypt berørt av det som har skjedd og våre tanker går først og fremst til familiene til de som hadde slektninger om bord, sa formannen, som legger til at pliotene om bord var svært erfarne flygere.

- Det mest sannsynlige er at flyet har blitt truffet av et lynnedslag, sier Francois Brousse, informasjonsdirektør i Air France, ifølge leMonde.

Søker i sjøen
Det brasilianske flyvåpenet har satt i gang søk ved øygruppa Fernando de Noronha i Atlanterhavet, 365 kilometer fra Brasils kystlinje, ifølge CNN. Det har ennå ikke kommet meldinger om noen funn.

- Vi er svært bekymret. Flyet forsvant fra radarskjermene for flere timer siden, sier en anonym luftverksansatt til nyhetsbyrået AFP.

- Air France beklager å måtte si at vi ikke har mottatt meldinger fra Air France flight 447 fra Rio til Paris, sier talsmann for Air France, Birgitte Barrand.

Det har kommet motstridene meldinger om nøyaktig når flyet forsvant, men den siste uttalelsen fra Air France går ut på at det skjedde i natt norsk tid.

Sjekker om nordmenn er ombord
Utenriksdepartementet jobber nå på spreng for å undersøke om det var nordmenn om bord på Air France flight 447 fra Rio til Paris, som forsvant fra radaren i dag tidlig.

- Vi undersøker i dette øyeblikk, men det vil ta noe tid å få opplysninger, sier informasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD til Dagbladet.

- Har dere informasjon om at det skal være nordmenn ombord?

- Vårt hovedfokus er å få bragt på det rene om nordmenn er ombord. Utover det er det ikke naturlig å kommentere dette nå, sier Jahnsen klokka 14.

Ny flytype
Airbus 330 er et tomotorrs langdistansefly som ble satt i drift i kommersiell luftfart på 1990-tallet.

Om det har skjedd en ulykke på Air France-flighten, skal det være den første alvorlige hendelsen med flytypen.

Air France har opprettet et informasjonssenter for pårørende på Charles de Gaulle.

Dagbladet.no kommer med mer.

TANKER GÅR TIL FAMILIENE: Formann Pierre Henri Gourgeon i Air France holdt pressekonferanse i Paris i ettermiddag. Foto: AP/SCANPIX
TANKER GÅR TIL FAMILIENE: Formann Pierre Henri Gourgeon i Air France holdt pressekonferanse i Paris i ettermiddag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer