- Flyet styrtet i 1956

Flyvraket som havnet i garnet til Tom Rolund styrtet 3. april 1956. Piloten (22) omkom i styrten utenfor Kragerø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også

Fikk jagerfly i garnet

Yrkesfiskeren Tom Rolund fra Kragerø fikk den spesielle fangsten da han trakk garn utenfor Kragerø på onsdag. I det tunge garnet fant han cockpiten fra et fly.

Forsvant i havet

Rolund slepte cockpiten etter båten og brakte den til land. I dag har Luftforsvarsstaben jobbet med å finne informasjon om flyet og piloten som førte det da det forsvant. I ettermiddag kom svaret fra Forsvarsmuseet.

- Flyet, en Republic F-84 G, styrtet 3. april 1956, opplyser major og fagsjef for fly på Forsvarsmuseet, Roar Glenne. Bare ett jagerfly av denne typen har vært savnet i dette området.

Pilot Tore Christen Tellefsen var 22 år gammel. Han omkom i ulykken.

- Piloten var fenrik i Luftforsvaret. Han var med i 336-skvadronen på Rygge Luftstasjon og styrtet 13 minutter etter at han tok av fra Rygge, sier Glenne.

Det har aldri blitt oppklart hvorfor flyet plutselig styrtet i havet. Tellefsen fløy sammen med en annen pilot og varslet brått over radio at han måtte skyte seg ut. Tellefsen rakk ikke å si noe om hva som hadde gått galt.

- Flyveren skjøt seg ut i 28 000 fots høyde. Hendelsen ble rapportert raskt, og både fartøy og fly søkte etter ham, forteller informasjonsansvarlig i Luftforsvaret, major Christian Øverli.

Men til tross for massiv leting, ble verken piloten eller noe av utstyret hans funnet i havet. Det antas at han druknet.

Uklart om piloten ble funnet

Ifølge konservator Karl Kleve ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø var F-84 en tidlig jagerfly-versjon, og flere av de 206 maskinene styrtet på 50-tallet.

Luftforsvarsstaben jobber fremdeles med å finne informasjon om den avdøde 22-åringen. De vet foreløpig ikke om den omkomne ble funnet, eller om stedet der cockpiten ble funnet, skal betraktes som et gravsted.

Major Roar Glenne advarer dykkere som har tenkt på å gå ned til vraket: Flyet er statlig eiendom og området et mulig gravsted. Det er derfor ulovlig å hente deler eller på andre måter ta på flyvraket.