Flyet til Bolivias president tvunget til å lande i Østerrike

Mistanke om at spionsiktede Edward Snowden var om bord.

I RUSSLAND: Bolivias president, Evo Morales, har vært i Russland denne uka og blant annet møtt den russiske presidenten, Vladimir Putin. Det oppsto mistanke om at han tok med seg den spionsiktede Edward Snowden på flyet hjemover, og flyet ble dirigert til å lande i Østerrike. Foto: AFP PHOTO / POOL/ MAXIM SHEMETOV
I RUSSLAND: Bolivias president, Evo Morales, har vært i Russland denne uka og blant annet møtt den russiske presidenten, Vladimir Putin. Det oppsto mistanke om at han tok med seg den spionsiktede Edward Snowden på flyet hjemover, og flyet ble dirigert til å lande i Østerrike. Foto: AFP PHOTO / POOL/ MAXIM SHEMETOV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bolivianske myndigheter sier at Evo Morales presidentfly, som var på vei fra Russland til Bolivia, ble nektet å fly gjennom fransk og portugisisk luftrom fordi det var mistanke om at den spionsiktede Snowden var om bord. Flyet ble derfor dirigert til å mellomlande i Østerrike, melder nyhetsbyrået AP.

Bolivias utenriksminister David Choquehuanca avviser på det sterkeste at Snowden var med flyet.

- Løgn - Vi vet ikke hvem som diktet opp denne løgnen, men vi tar sterk avstand fra den urett det internasjonale samfunnet behandler flyet til president Evo Morales med, sier Choquehuanca på en pressekonferanse.

Bolivias president har tidligere sagt til TV-kanalen Russa Today at han gjerne vil gi Snowden asyl.

Morales skal ha deltatt på en energikonferanse i Moskva denne uka, og han møtte også Russlands president, Vladimir Putin. Dermed oppstod ryktet om at han skulle ha tatt med seg amerikanske Edward Snowden, som de siste dagene har sittet i transittområdet på flyplassen i Moskva, hjem til Bolivia.

- Dette er en fiendtlig handling fra USAs utenriksdepartement, som har brukt flere europeiske myndigheter, sier Bolivias forsvarsminister, Ruben Saavedra, som var med på flyet, ifølge AP.En talsmann for Østerrikes utenriksminister, Alexander Schallenberg, sier til nyhetsbyrået at Snowden ikke var med Morales, og at presidenten tilbringer natten på et hotell i Wien. Frykter døden Den tidligere CIA-ansatte Snowden flyktet først til Hongkong og videre til Moskva etter å ha kopiert enorme mengder med dokumenter som avslørte at National Security Agency i USA drev særdeles omfattende overvåking både av egne borgere og av allierte. Avsløringene, som kom i juni, sjokkerte verden, og har skapt diplomatisk trøbbel mellom USA og landets allierte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer