FUNNSTEDET: Letemannskaper i sving i området der en rekke vrakrester og levninger ble funnet, i et snøskred som ble utløst av styrten. Foto: POLITIET I NORRBOTTEN
FUNNSTEDET: Letemannskaper i sving i området der en rekke vrakrester og levninger ble funnet, i et snøskred som ble utløst av styrten. Foto: POLITIET I NORRBOTTENVis mer

Flyet traff fjellet og eksploderte, fem døde

Eksplosjonen utløste et snøskred på Kebnekaise. Politiet opplyser i kveld at de har funnet levninger etter de fem norske offiserene i dette skredet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Norrbotten holder klokka 19.00 en pressekonferanse i Nikkaluokta, der letingen etter det forulykkede Hercules-flyet ledes fra.

- Kroppsdeler fra mennesker er funnet, opplyser Börje Öhman, Norrbotten-politiets informasjonssjef.

ANTAS OMKOMMET: Alle de fem som var om bord i Hercules-maskinen, antas nå å ha omkommet i ulykken. F.v. flyger Ståle Garberg (42), skvadronsjef Truls Ørpen (46), lasteleder Siw Robertsen (45), lasteleder Bjørn Haug (40), flytryggingsoffiser Steinar Utne (35). Foto: FORSVARET
ANTAS OMKOMMET: Alle de fem som var om bord i Hercules-maskinen, antas nå å ha omkommet i ulykken. F.v. flyger Ståle Garberg (42), skvadronsjef Truls Ørpen (46), lasteleder Siw Robertsen (45), lasteleder Bjørn Haug (40), flytryggingsoffiser Steinar Utne (35). Foto: FORSVARET Vis mer

Redningsledelsen antar nå at de fem besetningsmedlemmene er omkommet, og besluttet i 17.30-tida å avbryte redningsaksjonen.

- Beslutningen skjedde i samarbeid med norske myndigheter. Besetningens pårørende er varslet, sier Öhman.

Stor sorg Letemannskapene fant i dag tidlig vrakrester spredt utover et stort område på Kebnekaise, og har siden jobbet intenst for å kartlegge funnstedet så nøyaktig som mulig.

- Det er med stor sorg vi må fastslå at våre kolleger er omkommet, sier representanten for det svenske forsvaret, løytnant Mikael Nordmark.

Öhman opplyser at det er et «stort antall» kroppsdeler som er funnet, sammen med en mengde vrakrester.

Foto fra Forsvaret
Foto fra Forsvaret Vis mer

Nå skal kroppsdelene fraktes ned fra fjellet og til Kiruna. Der skal de identifiseres.

- Det er med stor sorg vi konstaterer at fem av våre kolleger er omkommet, sier forsvarssjef Harald Sunde til NRK Dagsrevyen.

Fullstendig fragmentert Sunde opplyser at flyet, som etter alt å dømme krasjet mellom fjellet Kebnekaises to høyeste topper, ble fullstendig fragmentert.

- Når et stort fly flyr inn i en fjellvegg, vil det eksplodere. Eksplosjonen har utløst et snøskred, sier Öhman.

- Det er i snøraset vi har funnet kroppsdelene og de fleste vrakdelene, sier politimannen til TV 2.

VRAKDELER: Svensk politi frigjorde i kveld dette bildet av en stor vrakdel fra det norske flyet. Foto: FORSVARET
VRAKDELER: Svensk politi frigjorde i kveld dette bildet av en stor vrakdel fra det norske flyet. Foto: FORSVARET Vis mer

Nå vil mesteparten av aktiviteten på fjellet foregå i regi av havarikommisjonen, som skal forsøke å komme til bunns i hva som faktisk skjedde da Hercules-flyet styrtet torsdag.

- Stedet er fremdeles avsperret, både på grunn av den ekstreme snøskredfaren og for at havarikommisjonen skal kunne utføre sitt arbeid på best mulig måte, sier Öhman.

- Fløy for lavt Foreløpige undersøkelser tyder på at Herculesen hold for lav høyde i forhold til toppene på Sveriges høyeste fjell. I utgangspunktet skulle flyet ha 330 meters avstand til bakken, men undersøkelsene viser at flyet trolig fløy for lavt i flere kilometer før det til slutt krasjet i bergveggen.

FRA LETEAKSJONEN PÅ KEBNEKAISE:  Foto fra Forsvaret
FRA LETEAKSJONEN PÅ KEBNEKAISE: Foto fra Forsvaret Vis mer

Verken forsvarsledelsen eller kolleger av besetningsmedlemmene kan begripe hvordan en slik ulykke kunne skje; den topp moderne Hercules-maskinen skal rett og slett ikke kunne krasje slik.

Öhman i Norrbotten-politiet roser samarbeidet mellom de norske og svenske institusjonene som har vært involvert i letingen. Men medgir at det tunge arbeidet har gått inn på flere at redningsarbeiderne.

- Jeg er lei meg, dette er trist. Tankene går først og fremst til de pårørende, sier han til TV 2.

Dagbladet følger saken.

KRASJ-STEDET: Pila viser hvor politiet antar at Hercules-maskinen fløy inn i fjellveggen på Kebnekaises vestside. Foto: POLITIET I NORRBOTTEN
KRASJ-STEDET: Pila viser hvor politiet antar at Hercules-maskinen fløy inn i fjellveggen på Kebnekaises vestside. Foto: POLITIET I NORRBOTTEN Vis mer