Flyfeil stoppet kongeparet

TPULOUSE (Dagbladet): Kongeparet måtte helt uventet overnatte i Toulouse i natt etter at flyet de skulle reise med fikk tekniske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ble SAS-flyet fra Norge forsinket på grunn av snøvær. Så oppsto det problemer med det ene landingshjulet. Det ble forsøkt å skaffe et annet, men det fantes ikke på flyplassen i Toulouse. Da foreslo de franske myndighetene å skaffe et nytt fransk fly, men det hadde måttet komme fra Paris, og i så fall hadde ikke kongeparet med følge kunnet ta av før nærmere klokka 23.

- Forferdelig kjedelig

I stedet valgte kongeparet å overnatte i Toulouse, som dronningen er så glad i. Kong Harald og dronning Sonja tilbrakte natta i det staselige prefekturet og led ingen nød.

- Det er en forferdelig kjedelig sak. Men jeg føler at alle her forstår at når det gjelder flysikkerhet, er det intet slingringsmonn, sier SAS' informasjonsdirektør Simen Revold til NTB. Han befant seg fredag kveld om bord i SAS-flyet.

Det norske kongehus har opp gjennom årene vært en hyppig bruker av SAS, og det er etter Revolds mening første gang at en slik episode har oppstått under et statsbesøk.

Etter at kongeparet dro fra flyplassen, kjørte de til Hotel Grand Opera, hvor de inntok en sein middag.

Forsinkelsen får en konkret følge for dronning Sonja. Lørdag hadde hun planlagt en skitur med dronning Margrethe av Danmark, som har vært på vinterferie i Gausdal i knapt 14 dager. Den danske dronningen skal etter planen reise hjem til Danmark mandag.

Strenge regler

Mens norske næringslivs- og presserepresentanter i kongeparets følge ved 19.30-tida hadde funnet sine plasser i kabinen og ventet på at kong Harald og dronning Sonja skulle komme fra VIP-salongen, var flyteknikerne opptatt med å vurdere en feil som var funnet på ett av hovedhjulene.

- Det dreier seg om en av flere hjulbolter på ett av de to hovedhjulene på høyre side. Feilen har trolig oppstått under landing i Toulouse tidligere på kvelden. Selv om feilen ikke er livsviktig, er reglene strenge, og vi kan ikke dra av gårde uten at feilen er rettet eller et nytt hjul er på plass, sier informasjonsdirektør Revold.

Døråpner

Tidligere på dagen var dronning Sonja kulturell døråpner og innviet en stor utstilling av norsk-svenske Anna Eva Bergman i det praktfulle jakobinerklosteret i Toulouse. Der fikk hun et bilde av kunstneren i gave fra gallerieier Jean Pollak, en venn som kongeparet har besøkt i Paris.

Dronningen opplevde et annet gledelig gjensyn med Jean-Pierre de Guibert, som hun bodde hos i 1966. De omfavnet hverandre hjertelig da kongeparet spaserte gjennom Toulouse med borgermester Dominique Baudis, en tidligere TV-kjendis.

- Hun er akkurat den samme. Like ungdommelig, slank og sjarmerende som den gangen, sa de Guibert til Dagbladet.

- Det var fantastisk hyggelig å se igjen et medlem av en familie man har bodd så lenge hos, nok til å føle seg nesten som en av dem, sa dronning Sonja. Hun er helt på hjemmebane i Toulouse og området rundt. I går unte hun seg en pause i det offisielle programmet med en konsert i en gammel romansk kirke bare for henne.

Kong Harald og hans franske vertskap har gjentatte ganger berømmet det fransk-norske vennskapet under besøket. Men kongen nekter å lære seg fransk.

- Det er for seint, sa han, mens dronningen mente det aldri er for seint.

- Da venter jeg litt til, sa kongen lurt. Han kommer neppe til å lære seg arabisk, heller, før kongeparet av Jordan snart kommer på besøk til Norge.

PÅ HJEMMEBANE: Dronning Sonja var lykkelig over å være i Toulouse igjen.