Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flyforbud for miljø-prinsen

President i Verdens Naturfond (WWF), prins Philip, får ikke se lokaliteter for fjellrev og jerv i Sunndalsfjella når han kommer til organisasjonens 25-årsjubileum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går i hvert fall miljøvernkonsulenten i Sunndal kommune, Carl Bjurstedt, inn for. Han vil avslå søknaden fra miljøorganisasjonen som ønsker å fly prinsen med helikopter inn i fjellområdet den 31. juli.

Strenge regler

- Vi er svært strenge med motorferdsel i utmark. Jeg har forholdt meg til de regler og lover som gjelder i kommunen. Jeg kan ikke se at det har noen betydning om den som søker er en engelsk prins og president i Verdens Naturfond, sier Carl Bjurstedt til Dagbladet.

Dermed får ikke prinsen se lokaliteter for fjellrev og jerv i Grøvudalen og Lindalen i Sunndalsfjella, hvis ikke lokalpolitikerne gjør om innstillingen fra miljøvernkonsulenten i Formannskapsmøtet tirsdag.

- Miljøkonsekvensene ved en helikopterlanding er svært beskjedne, men vi har en streng praksis på slik ferdsel som vi ønsker å føre videre, sier Bjurstedt.

Ingen tvil

Ordfører i Sunndal, Jan Silseth, er i tvil, men mener prinsipielt at kommunen ikke bør avvike fra tidligere praksis, selv om det er kongelige som skal fraktes inn i fjellet, ifølge Aura Avis.

- Det er beklagelig hvis ikke prins Philip får mulighet til å se disse lokalitetene i Sunndalsfjella, men vi har full respekt for et eventuelt avslag, sier administrasjonssjef i Verdens Naturfond, Siri Hem Bjurstedt, til Dagbladet.

- Er det ikke betenkelig at en miljøorganisasjon bruker helikopter når dere skal vise fram norsk natur?

- Ideelt skulle vi selvsagt ha gått til fots, men tids- og sikkerhetsaspektet gjør at det dessverre ikke er gjennomførbart. Det dreier seg tross alt om et dagsbesøk for en 75 år gammel prins, forklarer Hem Bjurstedt.

Det er direktør Eivin Røskaft ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) som har lagt opp programmet for den 75 år gamle prinsen. Røskaft vil være prinsens guide under besøket hvor han skal se norsk utmark og villmark i Trøndelag, Dovrefjell og Jotunheimen.