- Flyforbudssone støttes av golfstatene

Storbritannia vil legge fram en FN-resolusjon om flyforbud over Libya.

VIL HA FLYFORBUD: Storbritannias utenriksminister William Hague jobber nå for å legge fram en FN-resolusjon om flyforbud over Libya. Foto: Denis Balibouse/Reuters
VIL HA FLYFORBUD: Storbritannias utenriksminister William Hague jobber nå for å legge fram en FN-resolusjon om flyforbud over Libya. Foto: Denis Balibouse/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Storbritannia og andre land jobber med en FN-resolusjon om en flyforbudssone over Libya, sier britenes utenriksminister William Hague.

Ifølge anonyme diplomatkilder er Frankrike og Storbritannia allerede enige om ordlyden, og vil kunne legge fram forslaget for Sikkerhetsrådet i løpet av uka.

Ber om flyforbud Utenriksministrene i de arabiske golfstatene Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater sa mandag kveld i en felles uttalelse at de oppfordrer FN til å gå inn for et slikt forbud.

De ber også FN og verdenssamfunnet om å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Samtidig ber de om at Den arabiske liga umiddelbart kaller inn til et møte for å diskutere situasjonen i Libya.

Ifølge Storbritannias utenriksminister har også opprørere i Libya bedt eksplisitt om at det innføres et flyforbud for å stoppe Gaddafi-styrkenes luftangrep.

Må ha regional støtte Hague påpeker at forbudet er nødt til å bli støttet av andre nordafrikanske og arabiske land, dersom det skal innføres. Det må også foreligge et klart rettslig mandat, ifølge Hague.

Frankrike er blant landene som jobber for å få på plass FN-resolusjonen, og mandag sa franske myndigheter at lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, har gitt sin støtte til resolusjonen.

Målet med flyforbudssonen er å hindre at Muammar Gaddafis styrker angriper libyske innbyggere fra lufta.

Vil bety angrep Men USAs president Barack Obama har tidligere uttalt at en beslutning om flyforbud ikke vil komme med det første. USAs forsvarsminister Robert Gates har påpekt at forbudet kommer til å innebære at man må gå til angrep på Libya for å ødelegge luftforsvarets anlegg og installasjoner.

Mandag bekreftet imidlertid Obama at NATO fortsatt diskuterer om man skal gå til militært angrep for å hindre Gaddafi i å bruke mer vold mot befolkningen i landet.

Vetomaktene i Sikkerhetsrådet Russland og Kina har på sin side markert motstand mot militær innblanding i Libya.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at Libya må ordne opp i sine interne problemer selv. Også India, et ikke permanent medlem i Sikkerhetsrådet, har sagt at de vil gå imot flyforbudet.

(NTB-AFP-Reuters)