Flyfoto avslører Mæle

LILLESAND (Dagbladet): Dette bildet beviser at investor Ola Mæle har oppført et 18 kvadratmeter stort svømmebasseng på sin fritidseiendom i Lillesand uten å søke om byggetillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

7000 bilder er nylig tatt av kysten av Aust-Agder for å kartlegge alle eiendommene i 100-meterssonen, den såkalte strandsonen. Meningen er å avdekke alvorlige inngrep som blir gjort i det sårbare kystmiljøet. Og dem er det mange av.

Det var først da Dagbladet tok flyfotoene fra Skråfoto-prosjektet i nærmere øyesyn, at det ble klart at kleskongen Ola Mæle hadde oppført svømmebasseng på sin fritidseiendom i Lillesand.

Bassenget ligger diskré til og er umulig å se fra sjøen.

Byggesaksleder i Lillesand, Øyvind Fiskaa, ble umiddelbart kontaktet.

Ulovlig

- Det er helt ukjent for meg at det skal foreligge noen som helst form for byggetillatelse. Og hvis det har blitt gjort noe ulovlig her, er det klart at vi ser veldig alvorlig på dette.

Nylig ble det fastslått at Mæle ikke hadde tillatelse til å bygge basseng. Fiskaa venter å få en redegjørelse fra Mæle i løpet av kort tid. Byggesakslederen regner også med en søknad om oppføring av basseng, i ettertid.

- Men det er klart at det ikke er til fordel for vurderingen, at bassenget er ulovlig oppført, sier Fiskaa.

Ikke alene

Mæle risikerer nå bot, i tillegg til at han eventuelt må fjerne hele bassenganlegget.

Ola Mæle forklarer at han har gitt en lokal byggmester i oppdrag å ordne alle formaliteter knyttet til oppføringen av bassenget.

- Jeg har hele tida forutsatt at dette er i orden. I tillegg vet jeg at det har vært befaring med plan- og bygningsetaten, og at det ble gitt klarsignal. Dersom det er noen formaliteter som ikke er i orden, regner jeg med at byggmester Thomassen vil ordne opp i det, sier investoren, som ofte har beklaget seg over at det offentlige ikke skjøtter den norske kulturarven godt nok.

Tilfellet med Ola Mæle er langt fra enestående. Hvert år griper kommunen inn overfor pengesterke feriefolk som bygger tennisbaner, badebasseng, gigantbrygger og ruller ut ferdigplen ned til strandkanten.

Gigantbrygge

For to år siden ble finansakrobaten Christen Ager-Hanssen anmeldt for å ha oppført en ulovlig gigantbrygge på 60 kvadratmeter på Lyngholmene vest for Lillesand, uten å si et ord til kommunen.

- Det var dumt av meg. Jeg skulle selvsagt levert byggemelding. Det er bare å beklage det hele, sa Ager-Hanssen til Dagbladet den gang. Men det varte og rakk før noe skjedde videre. Offisielt forsvant brygga i en høststorm i fjor?

GODT SKJULT: Her ser vi bassenget som Ola Mæle oppførte uten å søke om tillatelse. Mæle risikerer nå bot, i tillegg til at han eventuelt må fjerne hele bassenganlegget.
ALVORLIG: Da Dagbladet gjorde Lillesand kommune oppmerksom på forholdet, resulterte dette i en umiddelbar befaring. - Jo da, det ligger et basseng her, fastslo avdelingsingeniør i byggesaksenheten, Kjersti Skiple.