Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flygeledere sykmeldt igjen

En rekke flyavganger må innstilles på grunn av sykdom blant flygelederne ved kontrollsentralen i Røyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skal du ut og fly i ettermiddag? Da bør du møte opp i god tid - og belage deg på forsinkelser. Fra klokka 14 blir det igjen innført begrensinger i luftrommet over Østlandet.

- Situasjonen er imidlertid ikke så dramatisk som den var i forrige runde med sykmeldinger blant Røyken-flygelederne, sier informasjonssjef Jo Kobro i OSL til Dagbladet.no.

- Denne gangen er det snakk om noen flygeledere som skal på skiftet som starter 14.30 som er sykmeldt.

Kobro opplyser at sykmeldingene betyr noe redusert kapasitet.

- Vi har behov for 30 flybevegelser i timen, og vi tror at kapasiteten nå vil være 20-25 flybevegelser i timen. Det betyr noen forsinkelser og noen kanselleringer.

Informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens sier imidlertid til NTB at reduksjonen i kontrollkapasiteten er såpass dramatisk at selskapet må kansellere en lang rekke avganger fra Gardermoen - kanskje så mange som halvparten.

Det vil i så fall få konsekvens for resten av landet.

Jo Kobro ønsker ikke å opplyse hvor mange flygeledere som er sykmeldt.

- Det må Avinor svare på.

- Ingen aksjon

Vaktleder for flygelederne på Røyken, Tor Øyvind Skogseth, sier til NTB at kontrollreduksjonen skyldes sykdomsforfall, samt at enkelte flygeledere ikke har anledning til å jobbe mer overtid.

Paul Johannessen representerer de ansatte ved kontrollsentralen på Røyken. Også han avviser at dette er en aksjon fra flygeledernes side.

- Tre flygeledere på områdekontroll-delen har brukt opp overtidskvoten som er pålagt oss fra Luftfartstilsynet. Noen andre er sykmeldte, og derfor klarte vi ikke å dekke hull i vaktplanen, sier Johannessen til Dagbladet.no.

- Vi vet at alt som skjer hos oss blir oppfattet som aksjoner nå, men det vil jeg blankt avvise.

- Det er de siste to ukene som melder seg nå. Det har vært nødvendig med mye overtid for å holde skiftene i gang, og vi har ikke lov å jobbe mer enn 25 timer overtid i løpet av fire uker, sier han.

- Det letes nå med lys og lykte for å dekke hullene i vaktplanen for helga, men det er ikke sikkert de klarer det, sier Johannessen.

La ned kontrollsentral

Styret i Avinor vedtok onsdag denne uka - som ventet - å legge ned kontrollsentralen på Røyken, og samle hele flykontrollfunksjonen for Sør-Norge ved Sola utenfor Stavanger. Det vil ifølge Avinor gi en årlig besparelse på rundt 24 millioner kroner.

Det var denne innstillingen som førte til at flygelederne på Røyken måtte sykmelde seg, noe som skapte massivt flykaos over hele landet i forrige uke.

KAOS PÅ GARDERMOEN: Bildet er tatt i forrige uke, da all trafikk stanset opp som følge av sykmeldte flygeledere på Røyken.
SYKE IGJEN: Ansatte i kontrollsentralen i Røyken i Buskerud. Herfra styres flytrafikken på Østlandet.
TRØBBEL IGJEN: Avinor-sjef Randi Flesland.
<B>TILLITSVALGT I RØYKEN: Bendik Heggelund.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media