Flygelederen hadde damebesøk

BERLIN (Dagbladet): Flygelederen som har innrømmet delaktighet i ansvaret for kollisjonen som kostet 71 mennesker livet over Bodensjøen for nesten to uker siden, hadde kvinnelig selskap i kontrollrommet da katastrofen inntraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå raser spekulasjonene om den sveitsiske flygelederen kan ha blitt distrahert av sitt kvinnelige selskap i tårnet i Zürich. Kvinnen var en ung radarassistent, opplyser det tyske nyhetsmagasinet Focus. Hennes forklaringer kan få store konsekvenser for drapsetterforskningen av flygelederne.

Hittil har flygelederfirmaet Skyguide hevdet at de to mannlige flygelederne var alene på jobb da en russisk Tupolev 154 fra Bashkirian Airlines med 52 barn og ungdommer fra Ufa kolliderte i nesten 12000 meters høyde med en Boeing 757-lastemaskin tilhørende kurerfirmaet DHL.

- Må etterforskes

Den ene av flygelederne hadde tatt pause og forlatt kontrollrommet da ulykken inntraff.

- Vi vet ikke hva kvinnen gjorde i kontrollrommet, hvilke oppgaver hun hadde, om hun la beslag på den eneste telefonledningen som fungerte eller om hennes nærvær distraherte flygelederen som var på vakt. Dette må etterforskes, sier statsadvokat Bernhard Hecht til Focus. Hecht representerer påtalemyndigheten i Bülach, som flyplassen i Zürich sorterer inn under.

Flygelederen, som er identifisert som Peter N., sier i en kunngjøring han har sendt ut og i et intervju med den sveitsiske søndagsavisa Sonntags-Zeitung, at han tar på seg en del av ansvaret for katastrofen.

Flygeleder i sjokk

- Jeg var ulykkesnatta en del av et nettverk av mennesker, datamaskiner, overvåkings- og kommunikasjonsutstyr og regelverk. Alle disse delene må fungere feilfritt og være avstemt med hverandre, sier han.

Flygelederen, som har vært i sjokktilstand etter ulykken, uttrykker medfølelse med de pårørende til de døde.

- Jeg er spesielt slått av det faktum at så mange barn mistet sine liv. Mange håpefulle framtidsmuligheter ble tilintetgjort. Foreldrene vil savne deres latter og varme. Som far vet jeg hvilket tomrom dette tapet etterlater, sier han.

INNRØMMER FEIL: Den ene av de to sveitsiske flygelederne på jobb ulykkesnatta sier han tar på seg del av ansvaret for flyulykken som krevde 71 liv. Nå raser spekulasjonene om han lot seg distrahere av en kvinnelig radarassistent.