- Flygelederne fulgte spillereglene

Men de kunne blitt beordret til tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flygelederne ved kontrollsentralen i Røyken fulgte spillereglene og varslet sin nærmeste overordnede om at de ikke følte seg skikket til operativ tjeneste før de la ned arbeidet mandag.

Det sier tillitsvalgt for flygelederne i Røyken, Bendik Heggelund, til NTB.

Han sier hver enkelt flygeleder som gikk ut av operativ tjeneste mandag, varslet sin nærmeste overordnede, det vil si flygeleder med vaktlederfunksjon, om at de ikke kunne fortsette. Flygeleder med vaktlederfunksjon er sjefflygelederens representant i kontrollsentralen.

- Vedkommende loggførte dette, sier Heggelund

Fulgte spillereglene

Heggelund mener dermed at flygelederne har fulgt spillereglene. Han sier han også er innforstått med, slik professor i arbeidsrett Henning Jakhelln har påpekt, at den overordnede hadde myndighet til beordret flygelederne som mente seg uskikket til operativ tjeneste, til likevel å utføre jobben.

- Men dette ble ikke gjort, sier Heggelund.

Luftfartstilsynets paragraf 7 c som flygelederne påberoper seg som grunnlag for arbeidsnedleggelsen mandag, må forstås slik at en overordnet skal varsles av den enkelte flygeleder som måtte føle seg ute av stand til å operativ, ifølge professor Henning Jakhelln.

Kan beordres

- Deretter må den overordnede vurdere om situasjonen er slik at flygelederen likevel skal fortsette å utføre jobben, sier Jakhelln til NTB.

Han sier Luftforsvarets forskrift om sertifisering av flygeledere for så vidt ikke er å forstå annerledes enn spillereglene for mannskaper til sjøs.

- Maskinisten om bord i et skip som plutselig tar inn vann i åpen sjø, kan ikke selv bestemme om han skal forlate maskinen. Han må orientere kapteinen om problemene, og så avgjør kapteinen om maskinisten skal bli på sin post, sier Jakhelln.

(NTB)