Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flygelederne slipper å flytte

Enige med Avinor om at flere kan få jobbe på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter gårsdagens avgjørelse kan det hende flypassasjerer slipper endeløse køer som følge av sykmeldte flygeledere.

Avinor og Norsk Flygelederforening er nå enige om at flygelederne skal slippe å flytte til Stavanger når kontrollrommet på Røyken legges ned. I stedet skal det opprettes flere arbeidsplasser på Gardermoen.

Kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor utdyper hva som hovedpunktene i den nye avtalen.

- Det er bestemt at hele prosessen skal ta lengre tid enn det som har vært planen. Nå er nedleggelsen av kontrollrommet på Røyken utsatt til 2012, sier Narvesen til Dagbladet.no.

Opprinnelig skulle kontrollrommet på Røyken legges ned i 2008 og omkring 30 årsverk skulle flyttes til den planlagte kontrollstasjonen på Sola i Stavanger. Flytteplanene skapte stor misnøye blant flygelederne. Resultatet var påfallende høyt sykefravær og lang ventetid for flypassasjerer.

Med gårsdagens avgjørelse er det nå langt færre flygeledere som nå trenger å dra flyttelasset til Stavanger.

- Vi har sett på fordelingen av arbeidsoppgaver og omleggingen av lufttrafikken over Sør-Norge, og kommet frem til at innflygingsrommet på Gardermoen skal utvides. Det er rett og slett mer hensiktsmessig å beholde mer av trafikkontrollen over Sør-Norge der, sier Narvesen.

Kommunikasjonsdirektøren i Avinor understreker at det fremdeles skal bli kontrollrom på Sola, men det er foreløpig uklart hvor mange årsverk som flyttes dit.

NOEN FIKK VILJEN SIN: Avinor-ledelsen kom frem til at det var mer hensiktsmessig å legge flere arbeidsplasser til flyplassen på Gardermoen. Flygelederne har hele tiden protestert mot flyttingen til Stavanger. Konflikten førte blant annet til at Avinor-sjef Randi Flesland (til høyre) måtte gå fra stillingen. Foto: Scanpix
NOEN FIKK VILJEN SIN: Avinor-ledelsen kom frem til at det var mer hensiktsmessig å legge flere arbeidsplasser til flyplassen på Gardermoen. Flygelederne har hele tiden protestert mot flyttingen til Stavanger. Konflikten førte blant annet til at Avinor-sjef Randi Flesland (til høyre) måtte gå fra stillingen. Foto: Scanpix Vis mer

Begge parter sier seg fornøyd med avtalen. Leder i Norsk Flygelederforening Rolf Skrede sier til NRK at gårsdagens avgjørelse vil skape ro og langsiktighet i arbeidet.

Den planlagte flyttingen har vært omstridt og har vært utsatt flere ganger. Samarbeidsklimaet mellom flygelederne og Avinor-ledelsen har vært tynnslitt, og førte blant annet til at både Avinors Randi Flesland og sjef for kontrollrommet på Røyken Per Christian Haraldsen måtte gå fra sine stillinger.

<B>FORNØYD:</B> Rolf Skrede, leder i Norsk Flygelederforening, sier avtalen vil gi ro og langsiktighet i arbeidet.
<B>NEDLEGGELSE UTSATT:</B> Kontrollrommet på Røyken i Buskerud blir ikke nedlagt før i 2012. Opprinnelig skulle det være over og ut i 2008.