Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Flygende likkister»

EU har satt opp ei svarteliste over 92 flyselskap som ikke får fly innen unionen. Forbudet gjelder også i Norge og Sveits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Jacques Barrot, visepresident i EU-kommisjonen og kommissær for samferdsel, kalte noen av de flyene som disse selskapene flyr til Europa og andre steder for «flygende likkister», da han i går la fram svartelista i Brussel.

Legges ut på nett

Svartelista kan du lese her på Dagbladet.nos nettsider.

-  Svartelista vil holde tvilsomme flyselskap ute av Europa. Og den vil sikre at alle flyselskap i europeisk luftrom møter de strengeste krav til sikkerhet, sa Barrot.

Negativ priskrig

Priskrigen i lufta har ført til at mange rutefly-selskaper leier inn andre selskaper med lavere kostnader.

I det moderne reiselivet flyr man ofte med et stort og kjent selskap mellom verdens knutepunkter, og videre med et mindre, gjerne ukjent, selskap.

Og ikke minst pakketur-selskapene bruker lavpris-selskaper fra fjern og nær.

Til nå har det vært håpløst for forbrukerne å finne ut hvilke selskaper som er trygge og utrygge.

Pakketur-selskapene må nå opplyse hvilket flyselskap de bruker. Kundene har krav på erstatning dersom de skulle fly med et selskap på svartelista, eller hvis et selskap på lista settes inn etter avlysning.

Flest afrikanske

På lista som Kommisjonen har godkjent, er de fleste selskapene fra Afrika, med ikke mindre enn 50 bare fra Den demokratiske republikken Kongo.

Fly som ble brukt til militære formål under borgerkrigen i landet er malt om og pusset opp, og krigsherrene har startet flyselskap som leier ut flyene til lave priser overalt hvor de slipper inn.

Store ulykker

Kravene om å få ei felles svarteliste innen EU økte i fjor etter flere store ulykker.

Bare i august styrtet fire fly og drepte 330 mennesker.

FLYSIKKERHET: Jacques Barrot, visepresident i EU-kommisjonen, satser på økt flysikkerhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!