Flygende telefoner kan føre til flykrasj

Nå politianmelder Luftfartstilsynet Hyper Interaktiv for å ha sendt en iPhone 17 000 meter opp i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet omtalte i går Hyper Interaktivs stunt der firmaet sendte en iPhone opp i stratosfæren for å ta bilder av jorda.

Flere lesere har reagert på Hyper Interaktivs stunt og mener det er ulovlig - og livsfarlig. Selskapet slapp ut en heliumsballong med en tilhørende boks på tilsammen 900 gram, rett utenfor sine kontorlokaler i Maridalsveien i Oslo.

Nå reagerer også Luftfartstilsynet. I en pressemelding i dag sier tilsynet at de vurderer å politianmelde selskapet.

- Kamera som sendes opp i lufta for å ta spektakulære bilder, er en potensiell fare for flysikkerheten, uttalte juridisk direktør Ole Martin Erikstad i Luftfartstilsynet.

Kan føre til flykrasj Til Dagbladet i kveld bekrefter Erikstad at tilsynet ikke trenger å vurdere politianmeldelsen, den vil bli levert snarest.

- Vi ønsker dette etterforsket for å få en vurdering av det. Vi vurderer det som farlig at disse gjenstandene har befunnet seg i nærheten av innflygingen til Gardermoen og ser meget alvorlig på det, sier Erikstad til Dagbladet.

- Hvis et fly treffer en liten boks som inneholder videokamera og en telefon, kan det føre til at et fly krasjer under innflygingen til Gardermoen?

- Det kan vi ikke utelukke. Det kommer an på hvordan det treffer. Treffer denne boksen rorflatene på halen og de blir ødelagt, kan det bli en veldig vanskelig manøver å få flyet ned, sier Erikstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erikstad forteller om tilfeller der vingen på et småfly nesten ble delt i to av en gås på to kilo.

- Vi har også hatt tilfeller der en fulg har slått hull på cockpiten og den har vært full av fjær. Det skal ikke store tyngden til før det blir heftig.

- Værballonger ikke sammenlignbart Hyper Interaktiv opplyste til Dagbladet i går at selskapet sendte en forespørsel til Luftfartstilsynet der de spurte om lovligheten rundt iPhone-stuntet. Denne forespørselen sa de i går ikke var besvart.

De henviste videre til lovverket rundt værballonger, som kan være inntil 4 kilo før de trenger tillatelse.

- Når det gjelder værballonger, så foregår det relativt kontrollert og i samarbeid med lufttrafikken. Man vet hvor disse befinner seg og at det ikke er fly i nærheten, sier Erikstad.

- Tok kontakt med myndighetene I dag ønsker ikke Hyper Interaktiv å si noe konkret om kontakten med Luftfartstilsynet.

- I forkant av dette internprosjektet, tok vi i god tid kontakt med de rette myndighetene der vi redegjorde for det vi hadde tenkt å gjøre. Ingenting i de tilbakemeldingene vi fikk tilsa at det vi har gjort brøt noen forskrifter, sier kreativ leder Lars Petter Kjos i Hyper Interaktiv.

- Når det nå har blitt en sak i mediene, vil vi kontakte de samme myndighetene på nytt, for å forsikre oss om at det vi gjorde ikke brøt de forskriftene. Hvis det mot formodning viser seg at vi har brutt noen forskrifter, vil vi selvfølgelig ønske å rydde opp i det så raskt som mulig.

Db Medialab, som står bak Dagbladet.no, eier 34 prosent av Hyper Interaktiv.

900 GRAM: Isoporboksen med kamera og telefon veier 900 gram. Her gjør de ansatte i Hyper Interaktiv sitt første forsøk på å få bilder av jordkloden fra lufta. Det andre forsøket var vellykket - og det kan du se video av øverst i saken. Foto: Privat
900 GRAM: Isoporboksen med kamera og telefon veier 900 gram. Her gjør de ansatte i Hyper Interaktiv sitt første forsøk på å få bilder av jordkloden fra lufta. Det andre forsøket var vellykket - og det kan du se video av øverst i saken. Foto: Privat Vis mer