Flystyrt i Etiopia

- Flygeren meldte om trøbbel like etter avgang

Flyger ba om tillatelse til å lande igjen, ifølge direktør for Ethiopian Airlines.

KONDOLERER: Ethiopian Airlines har lagt ut dette bildet som skal være av deres direktør, Tewolde Gebremariam, som er på åstedet der flyet styrtet i morges, lokal tid. Flyselskapet uttrykker sin dypeste sympati og kondolanser overfor familiene til de omkomne i flystyrten. Foto: Ethiopian Airlines
KONDOLERER: Ethiopian Airlines har lagt ut dette bildet som skal være av deres direktør, Tewolde Gebremariam, som er på åstedet der flyet styrtet i morges, lokal tid. Flyselskapet uttrykker sin dypeste sympati og kondolanser overfor familiene til de omkomne i flystyrten. Foto: Ethiopian Airlines Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Piloten som fløy ulykkesflyet som styrtet i dag merket tidlig at det var noe galt med flyet, ifølge direktøren for Ethiopian Airlines, melder Sky News på Twitter.

- Han ba om å få snu og lande igjen, var beskjeden fra flyselskap-direktøren.

Flyet fra Ethiopian Airlines styrtet med 149 passasjerer og et mannskap på åtte i morgentimene i dag, etiopisk tid.

Nå har flyselskapet lagt ut et bilde på Twitter av selskapets sjef, Tewolde Gebremariam, som står på åstedet.

PÅ VEI TIL ÅSTEDET: En brannbil er på vei til åstedet der flyet lastet med over 150 passasjerer styrtet i morges. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / Scanpix
PÅ VEI TIL ÅSTEDET: En brannbil er på vei til åstedet der flyet lastet med over 150 passasjerer styrtet i morges. Foto: Tiksa Negeri / Reuters / Scanpix Vis mer

«Sjefen for Ethiopian Airlines uttrykker sin dypeste sympati og kondolanser overfor familiene og de kjære til de passasjerene og selskapets ansatte som mistet livet i denne tragiske ulykken», skriver selskapet.

- Voldsomt smell

Flyet gikk ned like ved byen Bishoftu, og BBC har pratet med et øyevitne:

PÅRØRENDE PÅ PLASS: Familiemedlemmer av de omkomne i flystyrten er i ferd med å komme til Bole internasjonale flyplass i Addis Abeba, Etiopia. Foto: Elias Masseret / Ap / Scanpix
PÅRØRENDE PÅ PLASS: Familiemedlemmer av de omkomne i flystyrten er i ferd med å komme til Bole internasjonale flyplass i Addis Abeba, Etiopia. Foto: Elias Masseret / Ap / Scanpix Vis mer

- Smellet og brannen var så kraftig at vi ikke kunne komme nær flyet. Alt er brent ned. Brannvesenet kom først til rundt klokka 11. Flyet styrtet rundt klokka åtte. Det er fire helikopter på åstedet nå. Ingen vil overleve, sier Bekele Gutema, øyevitnet til BBC.

Alle personene ombord skal være omkomne, melder Sky News på Twitter, og viser til at dette er meldt av statlig etiopisk tv. De melder også at passasjerene var fra 33 ulike land.

Utenriksdepartementet er i tett kontakt med ambassadene i Etiopia og Kenya, som undersøker om det var norske borgere ombord på ulykkesflyet, bekrefter Astrid Sehl, pressevakt i Utenriksdepartementet ovenfor Dagbladet.

- De undersøker om norske borgere er involvert, sier Sehl.

- Mistet kontakt etter seks minutter

En talsmann sier at flyet styret like etter klokka 08.44, lokal tid, like etter avgang, melder BBC, mens Ethiopian Airlines i en pressemelding sjøl bekrefter at ett av deres fly har vært involvert i en ulykke i området Bishoftu.

«Redningsarbeidere er på stedet og jobber, og vi har ingen bekreftet informasjon om overlevende», melder flyselskapet i en uttalelse, ifølge Reuters.

Selskapet skriver at «flyet tok av klokka 08.38 lokal tid fra Addis Abeba internasjonal flypass, og mistet kontakt klokka 08.44», altså etter seks minutter.

Flyet skal ha krasjet i nærheten av byen Bishoftu, som ligger 60 kilometer sørøst for hovedstaden, ifølge flyselskapet.

En lete- og redningsoperasjon er i gang i området ved Bishoftu.

- Ethiopian Airlines-ansatte vil bli sendt til ulykkesåstedet og vil gjøre alt de kan for å hjelpe til, melder selskapet i en uttalelse, ifølge BBC.

Selskapet skriver videre at de foreløpig ikke har noen bekreftet informasjon om mulige overlevende, men skriver at de antar at det var «149 passasjerer og åtte ansatte ombord på flyet».

- Kondolerer

«På vegne av regjeringen og folket i Etiopia, vil vi sende våre dypeste kondolanser til familiene av de som har mistet sine kjære i Ethiopian Airlines Boeing 737 på en flight til Nairobi i morges», skriver Statsministerens kontor i Etiopia på Twitter.

Flyet, en Boeing 737-800MAX er av samme typen fly som det indonesiske flyet som styrtet i oktober i fjor, 13 minutter etter avgang fra Jakarta. Den gangen døde alle 189 ombord, ifølge Al Jazeera.

Godt rykte

Flyselskapet er populært og flyr til en rekke destinasjoner i Afrika. Det har et godt rykte når det gjelder flysikkerhet.

I 2010 hadde selskapet likevel et fly som krasjet i Middelhavet like etter at det tok av fra Beirut, ifølge BBC.

Selskapet har flere flygninger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi og flyr også daglig fra Oslo til Addis Abeba, der det er videreforbindelse til Nairobi og en rekke andre destinasjoner i Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer