– Flygerfeil årsaken til flyulykken i Kirgisistan

Feil fra flygerens side var årsaken til styrten i Kirgisistan, mener landets myndigheter. Minst 37 mennesker mistet livet da et fraktefly styrtet i et boligområde nær flyplassen i Bisjkek.

Sterke scener: Barn og sovende familier er blant de døde etter at et transportfly styrtet i Kirgisistan. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst 37 personer omkom da et tyrkisk transportfly styrtet og traff over 40 hus nær flyplassen ved Kirgisistans hovedstad Bisjkek, ifølge landets myndigheter.

Transportflyet krasjet og ødela rundt 43 boliger da det forsøkte å lande ved Manas lufthavn i tett tåke mandag morgen. Krasjområdet er på 335 meter ganger 75 meter.

- Flyet krasjet inn i hus og tok livet av hele familier. Mange sov, sier et øyenvitne til AFP.

De fleste omkomne bodde i landsbyen Dacha-Suu der flyet, et Boeing 747-fly tilhørende Turkish Airlines på vei fra Hongkong til Istanbul via Bisjkek, styrtet ved 07.30-tiden lokal tid, sier en talsperson for landets helsedepartement.

Antallet omkomne kan komme til å stige, sier Muhammed Svarov, talsmann for landets nødetater.

- En stor redningsoperasjon er i gang. Ødeleggelsene i landsbyen er store, sier han.

Frykter 60 omkomne

Øyenvitner sier til det kirgisiske nyhetsbyrået AKIpress at antallet omkomne kan stige til 60. Styrten førte til flere branner i boligområdet.

Flyplassen, som er landets største, er stengt for all flytrafikk etter ulykken. Presidenten har avlyst sin reise til Kina for å dra tilbake til Bisjkek.

Transportflyet tilhørte Turkish Airlines, ifølge det kirgisiske nyhetsbyrået AKIpress. Det styrtet nær Bisjkek lufthavn Manas. Flyplassen ligger rundt 25 kilometer nord for hovedstaden. Ifølge informasjon på Flightradar24 var flyet på vei fra Hongkong via Bisjkek til Istanbul da det styrtet i boligområdet.

Flygerfeil
– Ifølge våre opplysninger krasjet flyet på grunn av en flygerfeil, sier visestatsminister Muhammekaly Abulgaziev.

Kirgisistans transportminister opplyser til det russiske nyhetsbyrået Tass at det ser ut til at Boeing 747-flyet bommet på rullebanen.

– Vi kan ikke si hvorfor det bommet på rullebanen, om det var på grunn av teknisk feil eller værforholdene, sier tjenestemannen.

De fleste av de minst 37 omkomne bodde i landsbyen Dacha-Suu der flyet, et Boeing 747-fly tilhørende ACT Airlines, styrtet ved 7.30-tiden lokal tid, sier en talsperson for landets helsedepartement.

Minst seks av de omkomne er barn. Fire flygere omkom, men liket av den fjerde er så langt ikke funnet. Flyet var på vei fra Hongkong til Istanbul via Bisjkek.

Ifølge presidentens pressekontor er 31 bekreftet omkommet, og femten personer, inkludert seks barn, er innlagt på sykehus.

Antallet omkomne kan komme til å stige, sier Muhammed Svarov, talsmann for landets nødetater.

– En stor redningsoperasjon er i gang. Ødeleggelsene i landsbyen er store, sier han.

Plyndring på flykrasjstedet
– Årsaken til ulykken er på det nåværende tidspunkt ikke kjent og ytterligere detaljer vil bli gitt etter hvert som de kommer, uttaler det tyrkiskbaserte flyselskapet.

Turkish Airlines har utstedt en uttalelse om at verken flyet eller dets mannskap tilhørte dem.

Politiet har fått meldinger om at det plyndres på flykrasjstedet, skriver nyhetsbyrået.

– Akkurat nå er politiet ute og sjekker om det er noe i meldingene om plyndring, opplyser politiet i Sokukluk-distriktet.

Bilder fra åstedet viser flyets nese i et mursteinshus og store fragmenter fra flyet er spredt rundt i boligområdet.

17. januar vil bli en nasjonal sørgedag for ofrene etter flyulykken, heter det i en uttalelse fra presidenten. Det flagges på halv stang over hele landet.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har sendt sine kondolanser til sin kirgisiske kollega Erlan Abdildaev, ifølge det tyrkiske utenriksdepartementet.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer