Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flygerforbundet truer streikebrytere med svartelisting

Samtidig fortsetter Norwegian å hente inn erstattere for de streikende.

SLAKTES: Bjørn Kjos betegnes som en stor, stygg ulv i bransjen av Norsk Flygerforbund. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SLAKTES: Bjørn Kjos betegnes som en stor, stygg ulv i bransjen av Norsk Flygerforbund. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden lørdag har Norwegians datterselskap Norwegian Air Norway hatt 70 piloter i streik, noe som Norwegian-ledelsen hittil har løst ved å hente inn piloter utenfra.

Onsdag tas 650 piloter ut i streiken. Dermed er det duket for storinnrykk av erstattere fra flyselskapets side.

- Norwegian har brukt piloter fra andre heleide-selskap siden lørdag. Det kommer vi til å fortsette med for å ivareta passasjerene på en best mulig måte, sier informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Vil ramme erstatterne Tiltakene som Sandaker-Nielsen beskriver har ikke falt i god jord hos Norsk Flygerforbund og leder Petter Førde.

Førde forteller at han og selskapet har sendt en anbefaling til IFALPA(Flygernes internasjonale forening) om en internasjonal svartelisting av pilotene som bryter streiken.

- Får konsekvenser - Streikebryteri kan vi ikke være bekjent av, og en svartelisting kan få store konsekvenser for deres videre karrierer, uttaler Førde og viser til det nå nedlagte norske flyselskapet KATO-air. Da de leide inn erstattere etter at en streik brøt ut tidlig på 2000-tallet endte det med at flere av de innleide pilotene slet med å få jobb i ettertid, ifølge Førde.

- Flybransjen er unik Han mener flybransjen er unik med tanke på norske arbeidsforhold.
- En bransje som nesten utelukkende drives gjennom bemanningsbyråer kan vi ikke være bekjent av, og Norwegian er på vei til å bli aller verst, sier Førde. 

Norwegian får støtte fra NHO Tidligere har Kjos og Norwegian fått støtte fra NHO.

- Det kan være kompliserte grenseområder, og vi opplever at Norwegian Air Shuttle har foretatt en samvittighetsfull og god vurdering, uttalte NHO-sjef Kristin Skogen Lund den gangen.

Dette er Førde sterkt uenige med. Han og Flygerforbundet reagerer særlig på at Norwegian-leder Bjørn Kjos ønsker å bryte med de gjeldende tariffreglene i bransjen.

Slakter Kjos - Uttalelsene til Skogen Lund har jeg ikke noen forståelse for. Nesten alle konkurrentene hans følger dem, og hvis de skal være unntaket så vil det være urettferdig. Det blir som å spille fotball der et lag stiller med skruknotter mens resten spiller barbeint, sier Førde, som mener at den tidligere piloten Kjos er en skam for bransjen.

- Er forholdene til norske piloter så ille?

- De er ikke spesielt bra her i Norge. Vi snakker om en begynnerlønn på 350.000 etter å ha tatt en utdannelse i millionklassen, og topplønnen på en million er langt lavere enn i mange andre land, sier Petter Førde.

SVARTELISTING: Norwegian er i hardt vær for tiden. Nå truer Flygerforbundet flere av deres piloter med svartelisting.  Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
SVARTELISTING: Norwegian er i hardt vær for tiden. Nå truer Flygerforbundet flere av deres piloter med svartelisting. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media