I HÅNDJERN: Egyptiske Seif al-Din Mohamed Mostafa møtte i dag i retten i Larnaka. Han ble varetektsfengslet i åtte dager etter gårsdagens kapring. Foto: AFP PHOTO / GEORGE MICHAEL / NTB scanpix
I HÅNDJERN: Egyptiske Seif al-Din Mohamed Mostafa møtte i dag i retten i Larnaka. Han ble varetektsfengslet i åtte dager etter gårsdagens kapring. Foto: AFP PHOTO / GEORGE MICHAEL / NTB scanpixVis mer

Flykaprer: - Når man ikke har sett kona og barna på 24 år, hva skal man gjøre?

Kapret fly med 81 personer for å komme i kontakt med eks-kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er alltid en kvinne involvert, sa Kypros' president Nicos Anastasiades og lo da han i går holdt en pressekonferanse og Egyptair-flyet som ble kapret på vei fra Alexandria til Kairo i Egypt og deretter ble kapret og tvunget ned på Larnaca-flyplassen på Kypros.

Men det var en stund lang mer alvorlig enn presidentens reaksjon kanskje skulle tilsi. I omkring fem timer holdt den mistenkte flykapreren - identifisert som egypteren Seif al-Din Mohamed Mostafa (58), flere gisler innesperret på flyet. De siste som kom ut av flyet var medlemmer av kabinbesetningen og blant annet en mann som hoppet ut av vinduet i flyets cockpit.

Til slutt gikk kapreren selv ut av flyet og lot seg pågripe av politiet.

Kapringen var imidlertid ingen terrorhandling. Mannen hadde laget et falsk bombebelte med mobildeksler og satte en støkk i mange, spesielt de 81 om bord. I dag har han forklart motivasjonen for dem.

- Ikke sett dem på 24 år I dag ble Seif al-Din Mohamed Mostafa stilt for retten. Der ble han varetektsfengslet i åtte dager, mistenkt for kapring, bortføring, voldstrusler, terrorrelaterte lovbrudd og to punkter om befatning med sprengstoff.

På vei fra ut fra retten i byen Larnaka i dag, kom han i baksetet på en hvit politibil med vinduet åpent. Mostafa poserte for kameraene og viste et «V»-tegn, også kjent som fredstegnet, til fotografene.

Han snakket ikke i retten, men ifølge aktor Andreas Lambrianou fortalte Mostafa følgende til politiet etter pågripelsen:

- Hva skal man gjøre når man ikke har sett sin kone og barn på 24 år og egyptiske myndigheter ikke gir deg lov, sa aktoren.

Kapreren forsøkte nemlig å komme i kontakt med sin kypriotiske ekskone, og leverte blant annet en lapp til henne.

Tok kontrollen Ifølge aktoren tok Mostafa kontrollen over flyet 15 minutter etter avgang fra Alexandria.

- Den mistenkte ba alle passasjerer og de kabinansatte  om å gi fra seg passene og ba om at piloten skulle få beskjed om at det var en kapring og at flyet skulle lande i Tyrkia, Hellas eller på Kypros.

- På en lapp skrev han at dersom flyet landet på egyptisk territorium, ville han umiddelbart sprenge flyet i lufta, fortalte aktor Lambrianou, ifølge The Independent.

Ifølge Kypros' utenriksminister Ioanns Kasoulides hadde kapreren ingen logiske krav.

- Først ville han levere et brev til sin ekskone og så begynte han å kreve ting fra EU-politikere som ikke ga mening, sier han.

Kaperen skal også bedt om å frigjøre kvinner fra fengsler i Egypt, før han deretter gikk tilbake på kravet og la fram et annet.

- Hans krav var verken logiske eller sammenhengende, sier han.
Fotosjokk Et bilde fra innsida av flyet har vekket oppsikt verden over det siste døgnet.

Briten Ben Innes (26) spurte nemlig om å få ta bilde med kapreren mens flyet sto parkert på flyplassen og gisler ble holdt på innsida. Rundt magen til den mistenkt Seif al-Din Mohamed Mostafa ser vi det falske bombebeltet.

- Jeg fikk en av de kabinansatte til å oversette for me og spurte om jeg kunne ta en selfie med ham. Han sa bare OK, så jeg sto ved siden av ham og smilte til kamera mens en flyvertinne tok bildet. Det må være den beste selfien noensinne, sa Innes til The Sun.

PÅGREPET: Seif al-Din Mohamed Mostafa ble pågrepet etter den dramtiske kapringen i går. Foto: REUTERS/Yiannis Kourtoglou
PÅGREPET: Seif al-Din Mohamed Mostafa ble pågrepet etter den dramtiske kapringen i går. Foto: REUTERS/Yiannis Kourtoglou Vis mer

Både han og de andre passasjerene og kabinansatte som ble holdt igjen på flyet, kom uskadd fra hendelsen.

FOTOSJOKK: 26-årige Ben Innes fra Leeds tok dette bildet med den mistenkte kapreren midt i dramaet. Foto: Ben Innes / Twitter
FOTOSJOKK: 26-årige Ben Innes fra Leeds tok dette bildet med den mistenkte kapreren midt i dramaet. Foto: Ben Innes / Twitter Vis mer