TATT:  Dette bildet ble tatt avf George Wright i 1963 etter at han ble pågrepet for drapet på krigsveteranen Walter Patterson. Foto: AP Photo/Scanpix
TATT: Dette bildet ble tatt avf George Wright i 1963 etter at han ble pågrepet for drapet på krigsveteranen Walter Patterson. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer

Flykaprer og drapsmann tatt etter 40 år på rømmen

George Wright er mannen som ydmyket FBI. Nå er han endelig tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en over 40 år lang klappjakt, har den nå 68 år gamle George Wright blitt pågrepet. Wright ble pågrepet av portugisiske myndigheter i en by utenfor Lisboa da han var på vei til en kafé, skriver LA Times.

FBI vil nå be om å få ham utlevert slik at han kan sone ferdig en drapsdom fra 1963. Wright ble dømt for drapet på en bensinstasjonsansatt, Walter Patterson, i New Jersey i 1962.

Patterson var en krigsveteran fra andre verdenskrig, og saken hadde høy prioritet i FBI. Men syv år seinere klarte Wright å rømme fra fengselet sammen med tre andre menn.

Han sluttet seg deretter til Black Liberation Army. Sammen begikk de den perfekte forbrytelse - en forbrytelse som skulle bli en ydmykende affære for FBI.

Forkledd som pastor under dekknavnet « L. Burgess», med en pistol plassert i en tilskåret bibel, deltok han i kapringen av Delta flight 841 på vei fra Detroit til Miami, skriver The Telegraph.

Én million dollar Da flyet landet i Detroit krevde kaprerne en løsesum på én million dollar for å frigi de 86 passasjerene om bord. En FBI-agent overleverte pengene på rullebanen. Agenten var kun ikledd en badebukse for å forsikre kaprerne om at han ikke var bevæpnet. Alle passasjerene ble frigitt, og ingen kom til skade.

- De utgjorde ingen trussel overfor passasjerene, og de var så høflige som mulig, sa en av passasjerene, George Coppal, da han ble intervjuet etter kapringen.

Løsesummen var den største som noensinne hadde blitt utbetalt på den tida, og kapringen var en av en svært ydmykende affære for FBI.

Returnerte flyet og pengene Flyet ble dirigert til Boston, og deretter fløyet til Algerie, hvor de trodde regjeringen ville ønske dem velkommen. I stedet tok myndighetene kontroll over både flyet og løsepengene, og returnerte begge deler til USA.

- Vi er sjokkert og i vantro over at vi ble stemplet som kriminelle for våre revolusjonære aktiviteter, opplyste Black Liberation Army i en pressemelding den gang da.

Wrights fem medsammensvorne ble arrestert, tiltalt og dømt i Paris i 1976, mens Wright har vært på flukt helt fram til nå. Amerikanske myndigheter fikk et tips om at Wright befant seg i Portugal, og portugisiske myndigheter ble varslet. Etter å ha sjekket fingeravtrykkene Wright hadde avgitt for å få et id-kort opp mot dem som FBI hadde i sine arkiver, var de sikre i sin sak.

Schroeder opplyser at slektningene til Patterson ble informert om pågripelsen, og at de var «ekstatiske».