Flykaprer pågrepet etter fem timers gisseldrama på Kypros

Kapringen skal ha dreid seg om en kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Talsmann for myndighetene på Kypros, Nikos Christodoulides, bekrefter på Twitter 13.45 at flykapreren er blitt pågrepet.

Samtidig har alle gislene blitt frigitt. Like før nyheten om arrestasjonen, skal tre uniformerte personer ha blitt sett løpende vekk fra flyet, mens en person klatret ut av flyets cockpit. Kypriotisk TV melder at kapreren gitt ut av flyet med henda i været.

Rundt 12.30 ble det meldt at  sju eller åtte personer fortsatt ble holdt som gisler. Det skal ha dreid seg om piloten og andrepiloten, et kvinnelig besetningsmedlem, en sikkerhetsvakt og tre passasjerer. Totalt var 81 personer om bord i flyet.

Det var klokka 08.50 i dag tidlig flight MSR181 fra Egyptair landet på Larnaca-flyplassen på Kypros. Flyet skulle egentlig gå fra Alexandria til Kairo i Egypt, før en kaprer tok kontroll kort tid etter avgang, ledet det til Kypros og tvang kapteinen til å lande.

Handler om en kvinne Kypros' president Nicos Anastasiades bekrefter også at kapringen av et fly på øya ikke er en terrorhandling, skriver BBC. På spørsmål om kapringen var motivert av en romanse, lo presidenten og svarte:

- Det er alltid en kvinne involert.

KLATRER UT: En person klatrer ut av cockpiten på det kaprede flyet på Laranca-flyplassen på Kypros. Foto: REUTERS/Yiannis Kourtoglou/NTB scanpix
KLATRER UT: En person klatrer ut av cockpiten på det kaprede flyet på Laranca-flyplassen på Kypros. Foto: REUTERS/Yiannis Kourtoglou/NTB scanpix Vis mer

Flere medier har tidligere i dag spekulert i at den kapreren skal ha hatt et ønske om å komme i dialog med sin kypriotiske eks-kone. Ifølge kypriotisk politi er eks-kona involvert i forhandlingene.

Egyptiske myndigheter identifiserte tidligere i dag en mann de mener er kapreren, men det er nå full forvirring om ham.

Pressetalsmannen til Egypts president opplyser til CNN at flykapreren har egyptisk og amerikansk statsborgerskap.

Samtidig har en egyptisk kvinne hevdet at mannen hennes navngis som kapreren. Ifølge henne var han på vei til USA, han har aldri vært på Kypros, og bildene som sirkulerer av kapreren ikke er hennes mann, skriver AP.

Utenriksdepartementet i Kypros navngir også kapreren som en annen enn egyptiske myndigheter, og kaprerens identitet fører til full forvirring.

Flere utlendinger Egypt Air bekreftet tidligere tirsdag formiddag at alle passasjerene er sluppet ut av flyet, bortsett fra kabinbesetning og fire utlendinger. Det skal nå være fire fra kabinbesetningen og tre passasjerer igjen på flyet.

I utgangspunktet var det 30 egyptere, åtte amerikanere, fire briter, to belgere, fire nederlendere og én italiener om bord. Til sammen 21 utenlandske borgere skal ha vært om bord på flyet.

Ingenting tyder på at det var nordmenn om bord.

KAPRET FLYET: Flight MSR181 ble kapret tirsdag morgen på vei fra Alexandria til Kairo, og landet på Larnaca flyplass på Kypros litt før klokka 09 lokal tid. SKjermdump: Flightradar24.com
KAPRET FLYET: Flight MSR181 ble kapret tirsdag morgen på vei fra Alexandria til Kairo, og landet på Larnaca flyplass på Kypros litt før klokka 09 lokal tid. SKjermdump: Flightradar24.com Vis mer

- Det er foreløpig ikke noe som tyder på at det var nordmenn om bord, men vi arbeider nå med ambassaden i Kairo for å få mer informasjon om situasjonen, sier pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

- Airbus A-320 med 81 personer om bord på vei fra Alexandria til Kairo er kapret. Piloten skal ha blitt kontaktet av en passasjer som sa han hadde en bombevest på seg. Personen tvang piloten til å lande på Larnaca, opplyser Kypros' sivile luftfartsmyndighet i en uttalelse.

Luftfartsmyndighetene tviler likevel på at kapreren har en bombe på seg.

- Jeg tviler på at han har eksplosiver, fordi sikkerheten er blitt skjerpet på samtlige egyptiske flyplasser, men dette må vi bekrefte seinere, sier talsperson for Eypts sivile luftfartsmyndighet Ehab Raslan til CNN.

Varslet kontrolltårnet Kaprerne tok kontakt med kontrolltårnet på Larnaka klokka 08.30 lokal tid, og flyet fikk tillatelse til å lande klokka 08.50. Det var kapteinen som først kontaktet tårnet og varslet om kapringen.

Egypt Air-flyet skal ha vært på vei fra Alexandria til Kairo da det ble kapret, ifølge en talsperson for flyselskapet.

DIALOG MED KAPRER: Forhandlere er i dialog med flykapreren, de fleste passasjerene er nå sluppet ut av flyet. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters / NTB Scanpix
DIALOG MED KAPRER: Forhandlere er i dialog med flykapreren, de fleste passasjerene er nå sluppet ut av flyet. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kapreren ba om at flyet skulle lande på Kypros, skriver Bloomberg.

Saken oppdateres.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram