Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flykapreren brukte mobildeksler til å lage det falske bombebeltet

Flykapreren ønsket å gjenforenes med ekskona.

 TRUET MED Å SPRENGE FLYET: Seif Eldin Mustafa skal ha hatt et ønske om å gjenforenes med eks-kona, og bestemte seg derfor for å få oppmerksomheten hennes ved å kapre et fly med 60 mennesker om bord. Foto: AFP
TRUET MED Å SPRENGE FLYET: Seif Eldin Mustafa skal ha hatt et ønske om å gjenforenes med eks-kona, og bestemte seg derfor for å få oppmerksomheten hennes ved å kapre et fly med 60 mennesker om bord. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som kapret et EgyptAir-fly og tvang det ned på Kypros, hadde på seg et falskt bombebeltet laget av mobil-covere, opplyser Kypros' utenriksminister Ioanns Kasoulides, ifølge Cyprus Mail.

Gjerningsmannen ble pågrepet like før klokka 14 norsk tid, rundt sju timer etter at flyet landet på Kypros og de dramatiske meldingene om kapringen kom.

Kypriotiske myndigheter har navngitt gisseltakeren som Seif Eldin Mustafa, og sier at han truet med å sprenge flyet hvis kravene hans ikke ble møtt.

Krevde å reise videre til Istanbul Ifølge Cyprus Mail hadde Mustafa bedt om å fylle opp flyet med drivstoff og fly videre til Istanbul, men at den muligheten forsvant da han fant ut at noen av gislene han holdt igjen hadde flyktet ut gjennom vinduet i cockpiten.

- Da forsto han at det ikke var noen sjanse for at kravene hans skulle bli møtt, og lot derfor de siste sto britiske gislene gå, sier Kasoulides.

På bilder er det mulig å se gisseltakeren løpe fra flyet, og utenriksministeren bekrefter at Mustafa prøvde å rømme, men at han ble arrestert på stedet.

Like etter arrestasjonen bekreftet kypriotisk politi at det ikke fantes noen eksplosiver på flyet.

- Kypriotiske sikkerhetsmyndigheter har bekreftet at bombebeltet som kapreren hadde på seg, var falskt, heter det i en uttalelse fra egyptiske luftfartsmyndigheter.

Ifølge Kasoulides hadde han ingen logiske krav.

- Først ville han levere et brev til sin ekskone og så begynte han å kreve ting fra EU-politikere som ikke ga mening, sier han.

Kaperen skal også bedt om å frigjøre kvinner fra fengsler i Egypt, før han deretter gikk tilbake på kravet og la fram et annet.

- Hans krav var verken logiske eller sammenhengende, sier han.

- Alltid en kvinne involvert Det var klokka 08.50 i dag tidlig flight MSR181 fra EgyptAir landet på Larnaca-flyplassen på Kypros. Flyet skulle egentlig gå fra Alexandria til Kairo i Egypt, før Mustafa tok kontroll kort tid etter avgang, ledet det til Kypros og tvang kapteinen til å lande.

Kypros' president Nicos Anastasiades gikk tidlig ut og avkreftet at kapringen av flyet ikke var en terrorhandling, skrev BBC, og flere medier har tidligere i dag spekulert i at kapreren skal ha hatt et ønske om å komme i dialog med sin kypriotiske ekskone.

Ifølge en kilde NBC News har snakket med skal mannen ha brukt de første tre timene på å snakke om en mulig gjenforening med ekskona. Ifølge kypriotisk politi var ekskona involvert i forhandlingene.

- Våre folk snakket med ham hele tida for å prøve å holde mannen opptatt, skriver NBC som har snakket med en kilde som var en del av løslatelses-teamet.

På spørsmål fra journalistene til presidenten om kapringen var motivert av en romanse, lo presidenten og svarte:

- Det er alltid en kvinne involvert.

Hele Norges coronakart