Flykapreren sa han var medlem av al-Qaida

Et italiensk fly med minst 57 passasjerer ble i ettermiddag forsøkt kapret. Kaprerens mor forteller at sønnen lider av schizofreni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fly med minst 57 passasjerer ombord måtte i ettermiddag lande på en flyplass i byen Lyon i det sørlige Frankrike. Flyet ble omdirigert etter et kapringsforsøk, melder AP.

Truet med bombe

Flyet fra Alitalia tok av fra Bologna i Italia og skulle lande i Paris 15.22. Over Sveits skal kapreren har reist seg fra setet sitt, vist fram en rektangulær boks som han sa var en bombe og truet med å blåse flyet i lufta, ifølge AP.

Politiet opplyser at mannen videre erkærte at «Jeg tilhører al-Qaida-nettverket og jeg vil lese opp en erklæring til pressen.

Men kapreren overga seg raskt da flyet landet i Frankrike. Han ble der overmannen av politiet. Han var den siste som kom forlot flyet. Alle passasjerer og besetning kom seg unna hendelsen uten skader etter at politiet evakuerte flyet.

- Han gikk inn i cockpiten og truet piloten. Han sa han ville snakke med pressen og at han var medlem av al-Qaida, sier fransk politis talsmann Gérard Laurent.

Flere av passasjerne forteller om at kapreren snakket varmt om al-Qaida og om at han sa at har forbindelse med terrornettverket, melder CNN.

Den 29-årige mannen skal ha holdt en fjernkontroll opp i lufta og sagt at den var koblet til en bombe, melder CNN.

Politiet tror det dreier seg om et forsøk på å få oppmerksomhet, mer enn et reelt kapringsforsøk. De har gjennomsøkt flyet uten å ha funnet eksplosiver eller våpen ombord.

- Å nei, han har gjort det igjen!

CNN melder at kapreren skal ha utført et kapringsforsøk på et fly i 1999 og at han lider at mentale forstyrrelser.

Mannen heter Stefano Savorani og er en tidligere politimann. Han fikk sparken fra det italienske politiet på grunn av mentale problemer, opplyser fransk politi.

Politiet i Bologna sier Savorani også forsøkte å kapre et tog i 1998.

- Å nei, nå har han gjort det igjen, er hans mor Orella Savoranis reaksjon på nyheten, ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA. Hun forteller at sønnen har fått diagnosen schizofren og at hun har bekymret seg mye for sønnen.

- Jeg var nervøs i mange timer i dag fordi han ikke kom hjem til lunch. I dag tidlig spurte han meg om 500 euro og fortalte at han skulle til Bologna for å betale semesteravgiften til Universitetet.

Også toget, som var italiensk, ble forsøkt kapret med et juksevåpen.

Politiet kan ikke forklare hvorfor mannen ikke sitter i fengsel og hvordan han ble tatt hånd om etter flykapringsforsøket i 1999.

- Det er den samme mannen, han har gjort det igjen, sier en talsmann for politiet.

Bekrefter kapring

Flyet landet på enden av taxebanen på Lyons flyplass Saint-Exupery.

Flyet var i rute til Paris fra den italienske Bologna da det ble omdirigert.

Alitalia bekrefter i en pressemelding at kapringsforsøket på et fly på vei fra Italia til Frankrike har blitt avverget. - Kapringen er over uten noen konsekvenser, skriver selskapet, som ikke gir andre opplysninger.

Gjerningsmannen sitter nå i varetekt.

Kapret tidligere

I 1991 ble et Alitalia DC-9 med 130 passasjerer og en besetning på 7 kapret over Sardinia av en bevæpnet tunisier som klaget over å ha blitt dårlig behandlet som immigrant i Italia.

Alle ombord kom seg den gang av flyet i sikkerhet og mannen ble arrestert.

Høy beredskap

Kapringsforsøket kommet etter at Frankrike har vært på vakt for terroraksjoner.

Fransk politi har arrestert minst 18 personer de siste dagene mistenkt for å være involvert i terroristgrupperinger.

Forsvarsminister Michele Alliot-Marie sa tidligere denne uka i et intervju at landet er et utsatt terrormål.

Tidligere i dag sa innenriksminister Nicolas Sarkozy til underhuset i det franske Parlamentet at myndighetene har satt inn en høy beredskapalarm for øyeblikket.

INGEN SKADD: Alitalia-flyet på rullebanen i Lyon etter kapringen.