Flykaprerne frigir flere gisler

Kaprerne av det afghanske flyet som landet i Moskva søndag kveld, har gått med på å frigi ytterligere ni passasjerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Russlands sikkerhetstjeneste (FSB) som meldte om frigivelsen av gislene ved 23-tiden i kveld.

Kaprerne sa at de ville frigi enda flere passasjerer hvis de får fri korridor til Vest-Europa. Det russiske nyhetsbyrået Interfax meldte tidligere at kaprerne ønsket å ta flyet til London, Paris, Frankfurt eller Madrid.

- Flyet er kapret. Vi ber verden om hjelp, sa Faiz Ahmed Faiz, en talsmann for Talibans utenriksdepartement til AP tidligere i dag.

Ifølge det uavhengige afghanske nyhetsbyrået AIP krever de seks kaprerne at tidligere guvernør i provinsen Herat, Ismail Khan, skal løslates. Han har vært fengslet siden 1997.

Kaprerne er bevæpnet med pistoler, granater og kniver.

Det fundamentalistiske, islamistiske Taliban-regimet i Afghanistan fordømmer kapringen.

- Dette er første gangen et afghansk fly blir kapret, og handlingen er barbarisk, sa utenriksminister i Afghanistan, Wakil Ahmad Mutawakel, ifølge NTB.

Han sa at det at det fortsatt var for tidlig å si hvem som kapret flyet. En talsmann for opposisjonen sa tidligere at han hadde identifisert en av kaprerne som Gul Agha, en tidligere guvernør i Kandahar. Han tilhører partiet Mahaz-i-Milli som ble ledet av Pri Sayed Ahmad Gailani. Han var en av tidligere kong Zaher Shahs allierte.

Ble borte

I dag tidlig hersket det full forvirring rundt hva som hadde skjedd med flyet. Det skulle fra Kabul til Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan. Det ble satt i gang leteaksjoner, og mange fryktet at flyet hadde krasjet.

Flyet, en Boeing 727, ble borte fra radarskjermene i tre timer, før det plutselig dukket opp i Usbekistan. Der ble det omringet av væpnede soldater. Ti barn, kvinner og syke ble løslatt, men myndighetene nektet å uttale seg om situasjonen.

Tanket bensin

Etter fire timer på flyplassen, der flyet tanket bensin, lettet det igjen.

- Det er på vei til Moskva, sa Mullah Hamidullah, sjef for det afganske flyselskapet Ariana til Reuters.

Klokka 13.40 norsk tid landet flyet i Aktyubinsk i Nord-Kasakstan, for å reparere en lekkasje i høyre bensintank. Aktyubinsk ligger om lag 140 mil sørøst for Moskva. Nå har flyet landet på flyplassen Sheremetyevo i Moskva.

Dette er det andre kapringsdramaet på kort tid som berører Afghanistan. Julaften ble et fly fra Indian Airlines kapret. Det landet i Kandahar i Sør-Afghanistan. Etter åtte dager ble gislene løslatt. De fem kaprerne forsvant sporløst.